Receptfeltöltés
Igyunk eleget!
2019.04.24.
Igyunk eleget!
Szerző: Wessely Márta

Közelít a nyár, jön a jó idő, még fontosabbá válik a hidratálás, amelynek elsődleges módja a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.

A nemzetközi ajánlásokban szereplő 2-2,5 l folyadék bevitele sokaknak problémát okoz, egyfelől a szervezetük jelzéseit nem minden esetben értelmezik jól, azaz fel sem merül bennük, hogy egy fejfájás, száraz bőr vagy épp fakó, fénytelen haj mögött a rendszertelen és kismértékű folyadékfogyasztás húzódik meg, másrészt egyszerűen elfelejtenek inni, illetve rosszul rögzült szokásokkal akadályozzák saját hidratáltságukat.

Éljenek a mobil appok!

Ma már szinte személyi asszisztensünkké avanzsált a telefonunk, amelyre nem csak mozgásunkat figyelő, lépéseinket számláló programokat, hanem kifejezetten a vízfogyasztásunkat, folyadékbevitelünket figyelő, a folyadékfogyasztásunkra figyelmünket felhívó applikációkat is telepíthetünk, amelyekkel könnyebbé válik a rendszeres ivás. Ezek a programok egyfelől rögzítik a fogyasztást, másrészt megfelelő időközönként figyelmeztetik a felhasználót.

Legyen nálunk innivaló!

A nyári melegben kiváltképp, de egyébként is javasolt, hogy munkába menet vagy a várost járva legalább 3 vagy 5 dl folyadék legyen nálunk. Ez a legjobb esetben víz, de az sem baj, ha cukrozatlan citromos, lime héjjal ízesített, vagy a szezon gyümölcseivel megbolondított natúr limonádét tartunk magunknál. A sima flakonok mellett számtalan hőtárolós, egyedi kiképzésű, ergonomikus flaska közül választhatunk, amelyek növelik az ivás élményét is.

Ne kávéval kezdjük a napot!

Nagyon sokan kezdik a napjukat egy csésze feketekávéval vagy tejeskávéval, amely ugyan folyadéknak számít, de igazából nem hasznos, mivel a kávé vízhajtó, így ahelyett, hogy hidratálnánk vele a szervezetünket, csak vizet vonunk el. Ennek kiküszöbölésére jó lehet, ha a reggeli kávé előtt egy pohár narancslevet vagy csapvizet iszunk, és csak utána hódolunk a kávénak.

Nyolc pohár víz

Ha nincs kedvünk mobil applikációkban tárolni a bevitt folyadékmennyiséget, akkor bőven elégséges, ha ennyi tartunk észben: napi nyolc pohár folyadékot kell meginnunk ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően hidratált legyen.

Ez a folyadék lehetőség szerint víz legyen, bár egy részét cukrozatlan teával, magas gyümölcstartalmú gyümölcslével is kiválthatjuk. A víz bevitelére alkalmas még a zöldségek közül az uborka, illetve a nyári szezonban nagyon jó folyadékforrás a görögdinnye is, bár ennek cukortartalma nem elenyésző.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!