Receptfeltöltés
Íme, itt vannak a 2019-es Országtorták!
2019.08.01.
Íme, itt vannak a 2019-es Országtorták!
Szerző: Wessely Márta

Tegnap, ünnepélyes keretek között, az Országházban került kihirdetésre, hogy mely tortákat választotta a szakmai zsűri az idei év legjobbjainak, azaz győztest hirdettek az Országtorta versenyen, és bemutatták a Magyarország Cukormentes Tortáját is.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által idén tizenharmadik alkalommal megrendezett „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepre.

Ahogy már eddig is megszokhattuk, a testület, a zsűri most is leginkább magyaros ízvilágú, vagy az ünneppel, Magyarországgal összeköthető tortákat szeretett volna látni a versenyben, ahol nem a csak a tematika fontos, hanem nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kényelmi termékek nélkül, valódi, minőségi alapanyagokból készített torták jussanak csak be a versenybe, és nyerjék el – adott esetben - a Magyarország Tortája titulust.

orszketto.jpg

A beérkezett 31 pályaműveket a szakmai zsűri kétfordulós értékelése követte, majd tegnap az ünnepélyes díjátadó.  Az idei nyertes torta a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda mestercukrászának alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, tavaly már dobogós helyezést ért el.

A Boldogasszony csipkéje tökéletesen jellemzi a tortát, hiszen ez a népies elnevezés nem másra, mint a tortában több formában fellelhető málnára utal. Egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz, amely valóban szinte minden rétegében ott rejtezik: a roppanós réteg, málnával átitatott piskóta, a málnás-fehér csokoládés krém, citromos-bazsalikomos ganache, málna lekvár és málnás habcsók alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos-bazsalikomos ganache idézi meg, amelyek közeit málnalekvár tölti ki, plusz liofilizált málnadarabokkal megszórt habcsókok és zöldre színezett fehér csokoládé lapkák díszítik a tortát. A végeredmény egy üde, friss és nagyon gyümölcsös sütemény, amely közel áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont innovatív.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere nyert Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye határozza meg, amelyet a finoman savanykás áfonya és a mogyoró teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe csokoládéívek. A torta ennek köszönhetően kellemes, elegáns küllemmel rendelkezik. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára is fogyasztható, illetve mindenkinek, aki ügyel a bevitt cukor és kalória mennyiségére. 

orszharom.jpg

A tortákat augusztus 18-tól lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában lesznek elérhetők, illetve augusztus 18. és 20. között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén. Az tortákat árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től találják majd meg, a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról-napra bővülni fog. 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!