Receptfeltöltés
Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!
2018.10.16.
Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!
Szerző: Wessely Márta

Idén huszadjára ünnepli a világ az oly sokáig szégyenpadra kényszerített tojást. A 20. század utolsó harmadában mumussá tett élelmiszert szerencsére már sikerült rehabilitálni, de jó lenne, ha a tojásfogyasztásunkat tovább növelnénk.

A hagyományosan az október második péntekére eső, több mint 40 országban megünnepelt világnap alkalmából idén a gyerekek hiányos, helytelen reggelizési szokásait vették a szakemberek górcső alá, és az ágazat a hiányos reggelik tojásos fogásokkal történő javítására tett javaslatokat.

Az üzenet egyértelmű: indítsuk tojásos reggelivel a napot, vagy csomagoljunk tojásos tízórait, így biztosíthatjuk a gyerekek számára mindazt, ami az iskolai léthez szükséges. A tojás ősidők óta egy olyan tápanyag-kincsesbánya, amely az anyatejhez hasonló tápértékű, és ennek ellenére fejenként „csak” nagyjából 234 darabot sütünk, főzünk, buggyantunk vagy használunk fel komplexebb fogásokba. Szerencsére a tojásfogyasztás növekszik (2013-ban ez a szám 214 volt), de lenne még hova fejlődnünk.

A jó tápanyag segít a jó teljesítmény leérésében

A felmérések szerint az iskoláskorú gyerekeknek több mint fele nem reggelizik minden nap, és jól látszik az a tendencia is, hogy a menzai ebédről a hangsúly tolódik el, a gyerekek számára a vacsora válik a legfontosabb étkezéssé. Holott a tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz, a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli.

Ezt könnyedén biztosíthatjuk számukra egy tojásos, tojásban gazdag reggelivel vagy előrecsomagolt tízóraival, hiszen így a nap indulásakor rögtön megkapja a szervezete a szükséges tápanyagokat, mivel a tojás kitűnő fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Egy ügyesen összeállított reggeli vagy tízórai biztosítja a megfelelő mennyiségű rostot, szénhidrátot és zsírt is. Megfelelő folyadékbevitellel együtt ez tökéletes táplálék a gyereknek, és a felnőttnek is, a nap első részében. Az otthoni tojásos reggelik mellett szól, hogy a felmérés szerint a gyerekek kétharmada elsősorban íz alapján dönt egy-egy étel mellett, és kifejezetten az otthoni ízeket kedvelik, azokat majdnem feltétel nélkül elfogadják.

24401012-s.jpg

Egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma nagyjából 300-450 kcal. Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen egy főtt tojásos magos zsemle, egy közepes paprikával és két deci gyümölcsteával körülbelül 289 kcalt tartalmaz. Tápanyagtartalma pedig a következő: fehérje: 14 g, zsír: 13 g, szénhidrát: 29 g, rost: 5 g.

Összehasonlításképp érdemes megnézni mindez hogyan alakul egy bolti kakaós csiga esetében. Energia: 326 kcal, fehérje: 4 g, zsír: 15 g, szénhidrát: 43 g, rost: 2 g

Egy iskolás gyerek napi energia és tápanyag igényének a reggeli nagyjából a negyedét kell, hogy kitegye, azaz az egész napos szükségletei az alábbiak: energia: 1700-2600 kcal, fehérje:60-100 g, zsír: 50-90 g, szénhidrát: 230-360 g, rost: 20-25 g.

A tojás a tökéletes táplálék

A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része (őseink is gyüjtögették már a madárfészkekből), tápanyag összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, hogy igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével egyenértékű. 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitamin bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!