Receptfeltöltés
Ki képviseli majd hazánkat a Bocuse d'Or európai döntőjén?
2020.02.03.
Ki képviseli majd hazánkat a Bocuse d'Or európai döntőjén?
Szerző: Wessely Márta

A héten zajló SIRHA nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás ad idén is otthont a Bocuse d’Or magyar döntőjének. A versenybe szálló séfek nem kis tétért főznek, a legjobb csapat képviseli Magyarországot a kontinensviadalon, 2020 májusában, Tallinban.

Mi is az a Bocuse d’Or?                    

A Bocuse d’Or versenyt a névadó, Paul Bocuse álmodta meg 1983-ban, egy lyoni kiállítást szemlélve. Azt gondolta, hogy a gasztronómiai szakkiállítást ötvözni lehetne egy szakácsversennyel is, amely – szerinte – segítene előremozdítani a szakmát, hozzájárulna az új technikák, technológiák szélesebb körű megismeréséhez. Az első versenyt 1987-ben rendezték, azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ma már - számtalan kontinensdöntőt és egyéb szakmai rendezvényt követően - a világdöntőn 24 ország képviselteti magát.

Kik indulnak idén a magyar döntőn?

Idén egészen friss csapat áll rajthoz, köztük több Michelin csillagos séfet is találni. A döntőben részt vevő séfek: Veres István (Babel), Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar&Bull) Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont), Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol)

A szakácsok és csapataik hónapokig edzenek a versenyre, ahol 5 óra és 35 perc alatt kell a legjobbat elkészíteni és tálalni. Ennyi ideje van az egyes boxokban dolgozó szakácsoknak, hogy a commis-val, azaz a fiatal segédjével együtt egy halas és egy húsos fogást elkészítsék és a kóstoló zsűri számára tálalják.

Mik lesznek a magyar verseny alapanyagai?

A hústál kötelező alapanyaga a fürj lesz, amit meleg főfogásként kell tálalni. Kötelező alapanyagai: 7 db fürj (májjal és szívvel együtt), 2 db kacsamáj, 1 üveg vörösbor. A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (ez történhet a főzés előtt vagy után). Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők megválaszthatják. A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában). A tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kell kerülnie. Egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat. A témához két szósz, mártás kötelezően készítendő.

A halból pedig meleg előételnek kell születnie. Kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba. A versenyzők egyébként csak 2013 óta kapnak meglepetés alapanyagot, amelyet csak a verseny indulásakor ismerhetnek meg, így egy zöldség és egy fűszer még biztos belekerül az ételeikbe.

Plusz kiegészítés, nehezítés az idei versenyhez, hogy a szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél tiltott.

Mikor lesz a magyar Bocuse d’Or döntő? 

A döntőre 2020. február 5-én lesz, az ünnepélyes eredményhirdetésre aznap délután kerül sor.

 

 

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!