Receptfeltöltés
Pastis, egy korty Marseille
2019.07.11.
Pastis, egy korty Marseille
Szerző: Wessely Márta

A francia likőrök sorában előkelő helyet foglal el az alig 100 éves múlttal rendelkező pastis. A marseille-i születésű ital nagyon népszerű a provence-i régióban, a helyiek előszeretettel fogyasztják étkezés előtt önmagában, vagy egy kevés hideg vízzel elkeverve.

Abszint helyett pastis

Az abszint népszerűsége a XIX. század végén már az egekbe szökött, a franciák hódoltak neki, a művészek múzsájukként tisztelték, érthető hát, hogy az antialkoholisták, és a bizniszüket féltő borászok a XX. század elején nagy egyetértésben támadták az italt, amit 1910-ben már méregnek kiáltottak ki, és a háború kitörése után, 1915-ben végleg betiltották.

Az abszint ugyan eltűnt a polcokról, de a hiánya, az ánizsos likőr iránti vágy megmaradt. Ennek engedve a francia kormány 1920 után újfent engedélyezte az ánizsos italok gyártását, igaz alacsony, 20%-os alkoholtartalomig. Ezt a tartalmat tornázták fel először 30, majd 1922 után 40 %-ra. Elkezdődött az ánizsos italok reneszánsza, sorra születte az abszint ízjegyeit magukban hordozó másolatok, utánérzések, amelyet leggyakrabban ánizzsal, csillagánizzsal és édesgyökérrel ízesítettek.

Mi van a pastisban?

Ezek a fűszerek jellemezték – többek között - Paul Richard 1932-ben megjelent italát is, a szerényen csak Richard-nak keresztelt italt, amely fajtáját tekintve Paul Richard szerint pastis, amely a provence-i pastisson azaz keverék szóból ered. Az ánizsos ízek mellett a pastis számos gyógynövényt is tartalmaz, található még benne kerti izsóp, zsálya és citromfű.

Az ital hamar népszerűvé vált, bár a híre messze elmaradt az abszinttól, de a riválisok szépen, lassan megérkeztek, a leghíresebb Pernod volt, aki 1951-ben jelent meg a Pernod 51 elnevezésű itallal. A rivalizálás egészen 1975-ig tartott, amikor a két cég egyesült, azóta Pernod Richard név alatt forgalmazzák a különféle ízesítésű, más-más alkoholtartalmú italaikat.

Pastis és az idegenlégió

Az ital a provence-i székhelyű Idegenlégió katonái között szintén igen népszerű volt, gyógyszerként vitték magukkal, ha harca indultak. Nekünk csak az élvezet marad, nyári estéken érdemes vacsora előtt tölteni egy pohárka pastist, néhány jégkockával tovább hűteni, és lassan elkortyolni, akár néhány falat sonka vagy sárgadinnye kíséretében.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!