Receptfeltöltés
Kora tavaszi saláták
2018.03.06.
Kora tavaszi saláták
Szerző: Wessely Márta

A március érkeztével eljön az a pont, amikor már mindenki a frissre, az újra vágyik, elég volt a narancssárga paradicsomokból, a fagyasztott zöldségekből, a látványos, de kissé vízízű salátának való alapanyagokból, kérjük az ízeket, illatokat, színeket!

Igen ám, de a természetet nehéz siettetni, a primőrök csak a korai húsvét után fognak piacra kerülni, de van azért egy-két apró trükk, amivel friss ízeket, harsány zöld színeket varázsolhatunk a tányérra.

Elő a zöld fűszerekkel!

Ma már szinte bármelyik zöldségesnél vagy kisebb-nagyobb hiperszuperekben is könnyedén hozzájuthatunk a nekünk szimpatikus zöld fűszerekhez. Igaz, ezeknek sok esetben közel sincs olyan erős aromájuk, mint a kertben termőknek, de néhány trükkel azért kihozhatjuk belőlük a legtöbbet. A zöld fűszereket célszerű felhasználás előtt a salátára szánt olajban áztatni, azaz akár napokkal korábban is elkészíthetők ezek az olajak és az sem baj, ha nem csak a fűszerek leveleit, hanem szárát is az olajhoz adjuk. Klasszikus példa erre a petrezselyem, amelynek sokkal több illóanyag található a szárában, mint a leveleiben. A zöld fűszereinkből pesztót is készíthetünk, amivel aztán nyakon önthetjük a készülő salátánkat, vagy pedig a friss, pirított krutonokat locsolhatjuk meg vele, az íze így is, úgy is fel fogja dobni a tél végi, kora tavaszi salátánkat. A klasszikus választék mellett feltétlen próbáljuk ki a turbolyát is, amely a tavasz egyik kedvelt fűszere.

salata-napfeny.jpg

Zsázsát a tányérra!

A zsázsának elég egy ablakpárkány és néhány nap, ez az aprócska levelű növény hamar meghálálja a gondoskodást és cserébe ehető, harsogóan friss, tavaszi leveleket hajt nekünk. A zsázsa aromás, kissé csípős fűszeressége remekül illik bármilyen friss salátába, de házi sajtkrémre vagy épp körözöttre halmozva szintén kitűnő.  

Itt a medvehagyma!

A medvehagyma lassan tíz éve slágerterméke a tavaszi tájnak. Mára már védeni kell a lelkes rajongóktól, de szerencsére a piacon, boltokban azért kapni, csokorszám. A medvehagyma illata, íze rendkívül kellemes ötvözete a tavaszi frissességnek és a fokhagymás ízeknek. Salátáinkba vékonyra metélve belekomponálhatjuk (óvatosan, nagyobb mennyiségű nyers medvehagyma fogyasztása az arra érzékenyeknek tud epegörcsöt is okozni), illetve készíthetünk belőle fűszeres olajat, vagy medvehagyma-pesztót.

medvehagyma.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!