Receptfeltöltés
Málnás desszertek
Málnás desszertek
Szerző: Wessely Márta

Május vége felé - az eper mellett - a málna is már figyelmet követel magának. Igaz, még félénk hang szól csak a piaci pultok felől, és az árak is még néha magasabbak a kelleténél, de ha gyümölcsös finomságokban gondolkodunk, akkor most már a málnát is számításba vehetjük.

Málnás krémleves

A málna csak úgy eteti magát, egy-egy tálcányi szinte észrevétlenül fogy el. Ha nem csak magában szeretnénk falni, akkor érdemes egy könnyű, kora nyári málnalevest készíteni belőle, ahol a málnát nyugodtan ötvözhetjük, dúsíthatjuk egy kis almával, tejszínnel és a végeredmény egy bársonyos, meleg rózsaszín árnyalatokban játszó, könnyed leves lesz. A málnaleveshez adhatunk tejszínhabot, tehetünk bele citromhéjjal és vékonyra metélt bazsalikommal fűszerezett, édesített túrógombócot, megkoronázhatjuk a madártej tetejéről jól ismert fehérje csónakokkal, vagy apró habcsókokat is tehetünk bele.

Málnás csokitorta

A málna és a csokoládé kitűnő partnerek. Szinte mindegy, hogy milyen formában boronáljuk össze őket, a végeredmény garantált. Készíthetünk csokoládépudingot friss málnával és málnalekvárral rétegezve, alkothatunk kakaós mascaponéval rétegzett málnás tiramisut, a kevert kakaós tésztát szintén megszórhatjuk sok-sok málnaszemmel, illetve a francia csokitortát is tölthetjük málnalekvárral és friss málnával.

A málnás csokoládétorta esetében pedig a gazdag piskótatésztát három egyenlő szeletre vágjuk, a tortalapok tetejét felmelegített málnalekvárral alaposan megkenjük, majd miután beitta a lekvárt a tészta, akkor krémsajtos, felvert tejszínnel lazított, olvasztott csokoládéval kevert krémmel a lapokat betöltjük. A tetejére málnazselét készítünk és néhány órán át hagyjuk pihenni a hűtőben. Friss tejszínhabbal kínáljuk.

Málnás pohárkrém

A málnás pohárkrémeknek szintén számtalan változata ismert. A hagyományos, sárga krémmel rétegzett desszert mellett, javasolt krémsajtos, tejszínes, túrókrémes desszertekben is kipróbálni a málnát, illetve kókusztejjel vagy rizstejjel és chia maggal összeállított pudingokba is beletenni.

A friss málna jól áll a tejberizsnek, amelyet nyugodtan kedvünk szerint alakíthatunk, egészen újszerű desszertek születhetnek belőle, ha növényi tejekkel, alternatív édesítőkkel, különféle fűszerekkel állítjuk össze. A málnának meglepően jó partnere a bazsalikom, illetve a menta, ezekkel kiemelhető a gyümölcs egyedi íze. A fűszerezésnél arra azonban mindig ügyeljünk, hogy mértékkel fűszerezzünk, a gyümölcs ízét ne nyomja el se egy zöld fűszer, se pedig a hagyományos desszertfűszerek bármelyike.

Málna smoothie

A hagyományos turmixok új generációját jelentő smoothie szintén tökéletes hely a málna számára. Egy könnyed málnaturmixot készíthetünk alternatív tejekkel, adhatunk hozzá más gyümölcsöket, zöldségeket, kedvünk szerint fűszerezhetjük. A smoothie alapja lehet – az alternatív tejek mellett – joghurt, tejsavó vagy épp kefir is. A kész turmix sűrűségét jól alakíthatjuk néhány kiskanálnyi chia maggal.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!