Receptfeltöltés
Megvan a 2019-es Év Fagylaltja!
Megvan a 2019-es Év Fagylaltja!
Szerző: Wessely Márta

Minden évben nagy érdeklődés övezi, mind a szakma, mind a közönség részéről az Év Fagylaltja versenyt, amelynek idén Szombathely adott otthont. A tegnapi nap folyamán lezajlott kóstolást követően a zsűri kihirdette a nyerteseket.

Az Év Fagylaltja verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A jó minőségű, kényelmi termékeket kerülő fagylaltok készítésére való ösztönzés, és a felhasználók, a fogyasztók edukálása, hogy megtapasztalják, miben más, ha egy fagylalt valóban minőségi, egészséges alapanyagok felhasználásával, kézműves technológiával készül.

Idén az Év Fagylaltja versenyre 56 fagylalttal neveztek a cukrászok. Mivel idén kötelező íz nem volt, így csak a képzelet szabott határt a versenyzők kreativitásának.

Az Év Fagylaltja verseny fagylaltjait négy kategóriában tizenhárom fős szakmai és Közönség zsűri pontozta.

Az idei verseny dobogósai:

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)

Ezüstérem: Sós pisztácia, madártej-ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)

Bronzérem: Meggyes crema krokanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)

 „I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

Arany: Illatos birs feketeribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
Ezüst: Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)

Bronz: Meggyes-diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)

Ezüstérem: Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)

Bronzérem: Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ - Budapest)

„C/M” (mentes) kategória:

Arany: Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)

Ezüst: Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)

Bronz: Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)

I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese: Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)

Közönségdíjas: Rozmaringos, fehér csokis vilmoskörte – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

fagyiegy.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!