Minden évben nagy érdeklődés övezi, mind a szakma, mind a közönség részéről az Év Fagylaltja versenyt, amelynek idén Szombathely adott otthont. A tegnapi nap folyamán lezajlott kóstolást követően a zsűri kihirdette a nyerteseket.
Az Év Fagylaltja verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A jó minőségű, kényelmi termékeket kerülő fagylaltok készítésére való ösztönzés, és a felhasználók, a fogyasztók edukálása, hogy megtapasztalják, miben más, ha egy fagylalt valóban minőségi, egészséges alapanyagok felhasználásával, kézműves technológiával készül.
Idén az Év Fagylaltja versenyre 56 fagylalttal neveztek a cukrászok. Mivel idén kötelező íz nem volt, így csak a képzelet szabott határt a versenyzők kreativitásának.
Az Év Fagylaltja verseny fagylaltjait négy kategóriában tizenhárom fős szakmai és Közönség zsűri pontozta.
Az idei verseny dobogósai:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Ezüstérem: Sós pisztácia, madártej-ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
Bronzérem: Meggyes crema krokanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
„I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Arany: Illatos birs feketeribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
Ezüst: Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Bronz: Meggyes-diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)
Ezüstérem: Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
Bronzérem: Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ - Budapest)
„C/M” (mentes) kategória:
Arany: Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Ezüst: Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)
Bronz: Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese: Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Közönségdíjas: Rozmaringos, fehér csokis vilmoskörte – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!