Receptfeltöltés
Megvannak a döntősök: A szakmai zsűri kiválasztotta a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait
2020.06.10.
Megvannak a döntősök: A szakmai zsűri kiválasztotta a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait
Szerző: Wessely Márta

Izgalmas alapanyagok, nyári hangvételű ízek domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tartott a Zila Kávéházban. Bár a mandula és az eper volt a sláger, de megjelent még néhány nem hétköznapi alapanyag, mint a yuzu, a tonkabab, vagy épp a napraforgókrém. Végül mogyorós, csokoládés, epres és málna ízű kreációk kerültek a döntőbe, amelyek közül június végén kerül majd ki az idei győztes.

A cukrászoknak az utóbbi hetekben - a koronavírus járvány kapcsán – sok kihívással, nem vár nehézséggel kellett szembenézniük, de lelkesedésüket ez sem törte meg. Idén is újszerű ízpárosítások és különleges technológiák alkalmazása jellemzi a beérkezett pályamunkákat.

A szerdai elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester a zsűri elnökeként segített kiválasztani az idei év legjobb tortáit. A már korábban említett yuzu és tonkabab mellett csipkebogyóliszttel, sommal, édesburgonyával, céklával készített alkotások is megjelentek, de természetesen a paletta részét alkották a klasszikus alapanyagok is, mint az eper, a mandulaliszt vagy éppen a kakaó.

A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett - a verseny jellegéből adódóan - a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, amelyet bátran fogyaszthatnak diabétesszel élők, illetve az egészséges életmód hívei. A versenyművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

Szecsői mámor - Hisztéria cukrászda, Tápiószecső

img-9696-3000.jpg

Ami pisztácia - AMI Süti Kft. Monor

mentes5.jpg

Kicsi mogyoró- Virág cukrászda, Szeged

mentes2.jpg

Csicsíjja - Virág cukrászda, Szeged

mentes4.jpg

Szentivánéji álom – Ludwig & Mentesi Kft. Pilisszentiván

mentes3.jpg

A zsűri június végén választja ki a nyertes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortát. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győzteseit augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, kóstolni pedig augusztus 19-től tudja, hiszen ekkortól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!