Receptfeltöltés
Negyedik típusú találkozás a csokoládéval: Megérkezett a ruby!
2018.09.19.
Negyedik típusú találkozás a csokoládéval: Megérkezett a ruby!
Szerző: Wessely Márta

Az utóbbi hónapokban mindenkit lázban tart a rózsaszín csokoládé, amely lassan, de biztosan megjelenik a világ összes piacán. Az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a fehér csokoládé után itt a ruby, azaz a rubint színű csokoládé.

A ruby első ránézésre egy ügyesen színezett fehércsokoládénak tűnik, de már a kóstolásnál kiderül, hogy szó sincs markáns édességről, helyette egy nagyon gazdag aromájú, gyümölcsös, érezhető savakkal rendelkező termékről beszélhetünk. Sok éves kutatómunka és kísérletezés eredményeképp, a belga Callebaut által piacra dobott csokoládé igazi unikum, hiszen teljesen színezék- és adalékmentes.

Az egészséges ruby

A ruby beltartalmilag erősen emlékeztet egy étcsokoládéra, azaz kifejezetten egészséges csokoládéról beszélhetünk, de olyan köntösben, ami az étcsokoládéért nem rajongók számára is elérhetővé teszi az ilyen paraméterű alapanyagok fogyasztását.

rubynegy.jpg

A csokoládé felhasználási köre szinte végtelen, színéből adódóan számtalan desszertbe belekomponálható, gyümölcsösségével még könnyebbé téve az ízpárok kialakítását. Emellett sós ételekhez és italokhoz is könnyedén illeszthető.

Ruby a magyar gasztronómiában

Bár a bevezetése még csak most zajlik, a ruby máris megihlette a magyar cukrászatot, a csokoládémestereket és utat talált magának az éttermek konyhájára is. Mind a cukrászok, mind a séfek szívesen dolgoznak vele, új kihívásnak tekintik ezt az alapanyagot, amely ugyan lényegét tekintve csokoládé, de egyedi ízvilága, sajátos színe miatt a feldolgozás során új megközelítéseket kíván. Azaz nem a bevált csokoládés tételek egy új variációja születik a műhelyekben, hanem teljesen új, rubyra szabott receptek készülnek. Jó eséllyel a ruby valódi zászlóshajója lehet a modern cukrászatnak.

rubykorponai.jpg

Japán és Németország után mostantól már nálunk is elérhető a szakma számára a ruby pasztilla, azaz készüljünk, jönnek a rubintszín desszertek!

rubyharom.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!