Receptfeltöltés
Nem csak Budapesten kapni minőségi fagylaltot!
2018.05.24.
Nem csak Budapesten kapni minőségi fagylaltot!
Szerző: Wessely Márta

A nyár megunhatatlan slágere a fagylalt. Már az ókori kínaiak és természetesen a rómaiak is nyalták a hűsítő, hóval készített, citrommal vagy más gyümölccsel ízesített fagylaltokat, és az emberiség lelkesedés azóta sem lankad ez iránt a desszert iránt. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már elképesztő mennyiségű fagylaltot készítenek a világ cukrászdái, de ha valóban jó hideg nyalatra vágyunk, akkor bizony vissza kell térni a gyökerekhez: a minőségi alapanyagokhoz.

A számtalan pasztás, porokból készített, mutatósra felfújt fagylaltokat árusító helyek mellett, szerencsére szép számmal akadnak olyanok is, akik - olasz fagylaltmesterektől - a hagyományos fagylaltkészítés titkait lesték el és a tanultak alapján fejlesztették tovább a saját készítményeiket.

A jó minőségű fagylaltot már a pultban is könnyű felismerni, agyon habosított, növényi tejszínes társaihoz képest szerény méreteket ölt a tégelyen kívül ( azaz nem feszít nagy halmokban a pultban), tömörebb is, hiszen nincs semmilyen plusz szer, ami tartalom helyett a levegőt kötné meg benne, és bizony az ára is magasabb a porokból készített fagylaltokénál, mivel – fagylalttól függően - gyümölcsöt, tejet, tejszínt, nemes alapanyagokat tartalmaz.

Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Damniczki Balázs sok más mellett az extrém fagylaltjairól is híres. Az élelmiszermérnök végzettséggel rendelkező mestercukrász előszeretettel kísérletezik a szezon gyümölcseivel és zöldségeivel, gyakorta össze is boronálja őket. Rendkívül izgalmas ízpárokat alkot, megtalálja a harmóniát és az egyensúlyt a málna és a pritaminpaprika között és ugyanezzel a rutinnal teremt egyensúlyt az édes és a sós ízek között is. Fagylaltjainak nagyjából a fele tejmentes sorbet és egyre bővülő cukormentes kínálattal várja vendégeit. 

Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

Ipacs Balázs cukrász, a Hisztéria cukrászda tulajdonosa szerint a legfontosabb, hogy a négy alapíz, a magyar vendégek által legjobban szeretett és legtöbbet keresett vanília, csokoládé, citrom és eper fagylaltokban nyújtsa a lehető legjobbat. A szezononként megújuló kínálatban ez a négy tétel biztos, hogy mindig szerepel, de az is biztos, hogy Balázs folyamatosan dolgozik rajta, hogy még jobb és jobb legyen. A tápiószecsői 36 tégelynyi fagylalt között egyre több cukormenteset találni és természetesen az idei év kedvencei is ott figyelnek a pultban: a mangó, a brontei pisztácia, illetve a sós karamell.

hiszteria-fagylalt.jpg

Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Karl Zsolt cukrászdájában és Fagylaltpalotájában szintén széles kínálat és minőségi választék található. Zsolt kicsit több mint húsz ízt tart egyszerre a pultban, és ezek között mindig megtalálni az elmúlt években nemzetközi sikereket elért tételeit is, mint az epres-málnás mascarpone fagylalt. Zsolt nagy versenyző, szereti magát összemérni az európai kollégákkal és a versenyek során rengeteg inspiráció is éri. A tiszta ízek híve, valamint szívesen komponálja fagylaltba a magyar cukrászat klasszikus süteményeit.

karl-fagyi.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!