Receptfeltöltés
Süssünk otthon langallót!
Süssünk otthon langallót!
Szerző: Wessely Márta

A kenyérlángos, azaz langalló vagy más néven töki pompos elmaradhatatlan fogása a fesztiváloknak, nagyobb rendezvényeknek. A gazdag feltéttel, tejföllel, fokhagymával, húsos szalonnával ízesített, sós kelt tésztát szerencsére nem csak a kemence adja, otthon, konyhai körülmények között is nagyon finom példányokat süthetünk.

Pizza vagy pompos?

A töki pompos és a pizza között meglévő áthallás koránt sem véletlen. Főleg a szicíliai pizza, illetve a focaccia emlékeztet az általunk előszeretettel készített kenyérlángosra. Vastag, élesztő tésztás lapos kenyér, viszonylag kevés, de intenzív feltéttel. A különbség főleg az alapanyagokban mutatkozik meg, hiszen a pizzatésztával és a foccaciával ellentétben, a kenyérlángos összetevő között – alapesetben – nem szerepel semmilyen zsiradék.

Miből készül a langalló?

A klasszikus langalló valóban a kenyér összetevőiből áll: kenyérliszt, víz, kovász és némi só. Ezen persze kedvünk szerint változtathatunk. A kenyérliszt helyett használhatunk finomlisztet, keverhetjük kétharmad-egyharmad arányban rétes liszttel, adhatunk hozzá rozslisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, zabpehelylisztet. Ezen kívül magvakkal is dúsíthatjuk a tészta szárazanyag részét. A folyadéknál valóban ideális választás a víz, nincs szüksége a tésztának tejre, tojásra. Ellenben a könnyebb nyújthatóság okán a folyadék mennyiségének egy részét kiválthatjuk tejföllel. A tejföl nem érződik a kész tésztában, viszont nagyfokú rugalmasságok biztosít neki, és sütés után sem engedi túl hamar kiszáradni a tésztát. Ugyancsak jó választás, ha egy kevés olajjal vagy zsírral gazdagítjuk a tésztát, esetleg 1-2 tört burgonyával adjuk meg a nedvességtartalmát.

Mit tegyünk a kenyérlángosra?

A kenyérlángos a leggyakrabban tejföllel lekenve kerül a sütőbe. Ezen a gyakorlaton is változtathatunk, nagyon finom végeredményt ad, ha a tejföl helyett vagy azzal felesben mascarponét vagy más natúr krémsajtot kenünk a tésztára. A fűszerezést is igényeinkhez igazíthatjuk, a hagyományosnak tekintett hagymás-fokhagymás vonal helyett, szárított vagy friss zöld fűszerekkel, friss borssal szintén ízesíthetjük. A tejfölös-krémsajtos feltétbe üthetünk egy tojást is, ez fixálja a feltétet, azaz jobban rásül a tésztára. Ugyancsak ezt a hatást érhetjük el, ha finomra reszelt sajtot teszünk a tejfölös alaphoz.

Az alapra persze jöhetnek a szokásos feltétek: vékonyra metélt hagyma, húsos szalonna, zsírszalonna. Itt is nyugodt szívvel változtathatunk: kolbászkarikákkal, érlelt sonka falatokkal, vékonyra szelt paradicsommal, újhagymával, póréhagymával, sonkahagymával vagy gyalult cukkiniszeletekkel szintén megpakolhatjuk. A tetejére pedig kerülhet egy kevés – vagy akár sok – reszelt félkemény sajt, edami, emmetáler vagy trappista.

Kenyérlángos reggel, délben és este

A langallót adhatjuk tízóraira, kínálhatjuk ebédre, illetve tartalmasabb levesek mellé. Az őszi-téli gazdag levesekhez, szaftosabb egytálételekhez kitűnő választás. Ha ilyen ételek mellé sütjük, akkor minimális feltét is elegendő.

Langalló alaptészta

35 dkg BL 80 kenyérliszt

1 mk cukor

1 dkg friss élesztő

3 dl langyos víz

csipet só

A lisztet átszitálom egy nagyobb keverőtálba. a közepén mélyedést készítek, ebbe belemorzsolom az élesztőt, majd finoman összedolgozom a cukorral és a kimért vízből 1-2 evőkanálnyival. Ezt követően a kapott kovászt liszttel behintem, az edényt lefedem. Bő 10 perc múlva, amikor már láthatóan dolgozik az élesztő a lisztre hintem a sót, majd a vizet hozzáadva rugalmas tésztává dolgozom. A bedagasztott tésztát tiszta konyharuhával lefedem és hagyom, hogy a duplájára keljen.

Amíg pihen a tészta addig a sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát finoman lisztezett munkafelületen másfél ujjnyi vastagra nyújtom, majd sütőpapíros tepsire fektetem. Az előkészített feltétekkel megpakolom, és a sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!