Receptfeltöltés
Oktoberfest, a szeptember végi sörünnep
2019.09.06.
Oktoberfest, a szeptember végi sörünnep
Szerző: Wessely Márta

A több mint két hetes Oktoberfest Bajorország sörünnepe, amely nem más, mint egy szeptember végétől október első hétvégéig tartó törtetlen dínom-dánom. Az Oktoberfest nem csak a sörfogyasztók számára piros betűs időszak, ez az egyik leghíresebb rendezvény Németországban, amin évente több mint 6 millió ember vesz részt a világ minden tájáról.  

Míg számunkra Oktoberfestként ismeretes, addig a helyiek "die Wiesn"-ként hivatkoznak erre a kéthetes ünnepre, amely a bajor kultúra fontos része, és 1810 óta töretlen népszerűségnek örvend.

A látogatók a helyi sörfőzdék fesztiválsörein és klasszikus sörkínálatán kívül a bajor konyhával is alaposan megismerkedhetnek, a sült sertéshúsok, grillezett sonkák, nyársra fűzött halak mellett számos sajttal, kolbásszal, különféle krumplis fogással, káposztás ételekkel köríthetik a korsónyi söröket. 

Az Oktoberfest története 

Ludwig koronaherceg, később I. Ludwig király 1810. október 12-én vette el feleségül a Terézia Sarolta Lujza szász–hildburghauseni német hercegnõt. A városkapuk előtti mezőkön tartott ünnepségsorozatra a müncheni polgárokat meghívták, hogy – a lóversenyekkel tarkított programmal - megünnepeljék az ifjú párt. A mezőket az ünnepségre emlékezvén Theresienwiese-nek nevezték el a koronahercegnő tiszteletére. A név azóta kicsit módosult, rövidítettek rajta a helyiek, így született a "Wies'n". 

Az esküvői lakodalom során tartott lóversenyeket a következő évben is megtartották a réten, és ezzel megszületett az Oktoberfest hagyománya. A fesztivált végül meghosszabbították, és a jobb időjárás reményében kicsit előre tolták szeptemberre, úgy, hogy a több mint két hétig tartó fesztivál utolsó napja október első vasárnapjára essék.  

1811-től minden évben megtartották a lóversenyeket, egészen 1960-ig, közben a fesztivál folyamatosan fejlődött, alakul, a világ eseményei is befolyásolták. A hagyományokhoz azonban a mai napig ragaszkodnak. A fesztiválon való részvételhez ugyan nem előírás, de a helyi lakosok két hétig népviseletbe öltözve járnak a fesztiválra, ahol a családok együtt ünnepelnek. Gyakori, hogy az ifjúság számára külön sátrakat biztosítanak, ahol a sramli mellett a számukra kedves zenék is szólnak. 

A müncheniek számára a fesztiválhoz hozzátartozik az 1810 óta megrendezett felvonulás, amelyet a hercegi esküvő tiszteletére és emlékére tartanak meg minden évben, és 1850 óta a fesztivál hivatalos programjának is részét képezi. 

Természetesen nem volt töretlen a fesztivál több kétszáz éve, 1854-ben például beszüntették, mivel 3000 müncheni lakost vitt el a kolera, 1866-ban az osztrák-porosz háborúság miatt nem került megrendezésre, 1870-ben a francia-porosz háború akadályozta az ünneplést, 1873-ban újabb kolerajárvány miatt maradt el. 

1872-ben megjelentek a sört árusító szekerek a mezőn, többek között ekkor már a Dreher is képviseltette magát az egy napos rendezvényből már két hetes fesztivállá duzzadt ünnepen. 1880-ban pedig már villannyal világított helyiségekben ünnepeltek a bajorok, és 1881-benmegjelent a bratwurst és a sült csirke is az ünnepi asztalaikon. A század végére a kis fülkék, szekerek megszűntek, 1896-ban a fesztivál hatalmas sátrak alá költözött, a sörcsarnokok vették át az uralmat. 

1910-ben az Oktoberfest 100. évfordulóján nagyjából 120 000 liter sört fogyasztottak a vendégek. 1913-ban pedig megalapították a Bräurosl-t, amely a legnagyobb Oktoberfest sörsátor volt ekkor, közel 12 000 ember befogadására volt alkalmas. 

A háborús időszakok nem csak a 19. században, a 20. században sem kedveztek az Oktoberfest-nek. 1914 és 1918 között az I. világháború akadályozta meg az Oktoberfest megünneplését, 1919-ben és 1920-ban München csak őszi fesztivált rendezett, 1923-ban és 1924-ben az infláció törölte ki az Oktoberfestet a bajor naptárakból.  A második világháború alatt, 1939 és 1945 között szintén nem került sor az Oktoberfestre, majd jöttek a háború utáni őszi fesztiválok, amelyeken a fesztiválsöröknél gyengébb, normál söröket kínálhattak csak a vendégeknek (Oktoberfest sör 5,8–6,3% alkoholt és meglehetősen sok cukrot tartalmaz, a német normál sörök átlagosan 5,2% alkoholtartalommal rendelkeznek és viszonylag alacsony cukortartalommal). Összesen 22 fesztivál maradt el a több mint 200 éves Oktoberfest történelmében. 

1950 viszont töretlen az ünnepségsorozat, azóta tizenkét lövés és az Oktoberfest első hordójának megcsapolása nyitja meg a fesztivált déli 12-kor, ekkor a hivatalban lévő müncheni polgármester " Ozapft is! " (Csapolva!) felkiáltásával veszi kezdetét az ünnepségsorozat.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!