Receptfeltöltés
Őszi hétvégére: Töltött csirke
2018.11.01.
Őszi hétvégére: Töltött csirke
Szerző: Wessely Márta

A családi ebédek kedvelt fogása a töltött csirke, amely nem csak mutatós, hanem a tölteléknek hála meglehetősen kiadós is. Az őszi időszakban jöhetnek az almával, szilvával vagy gesztenyével töltött szárnyasok, de alapvetően csak a képzeletünk szab határt ennek a fogásnak.

Mindent a hasüregbe!

A csirke hasüregét – a tökéletes sütés, a hús teljes mértékben történő átsülése miatt – nem feltétlen kell légmentesen teletömni, inkább ízekkel, illatokkal gazdagíthatjuk így a madarat, nem pedig nagyobb mennyiségű laktató töltelékkel. A szárnyasok, a csirke hasüregébe tehetünk néhány szegfűszeggel megszurkált narancsot, kisebb almát, citromot, zellert, vagy bármilyen más gyökérzöldséget, de friss zöld fűszereket, alkoholban pácolt aszalt gyümölcsökkel is megtölthetjük, amelyek a sütés ideje alatt szinte észrevétlen átadják ízüket az erre teljesen alkalmas csirkehúsnak.

Természetesen testesebb töltelékeket is tölthetünk a csirkébe, a klasszikus zsemle-alapú töltelékek mellett zöldségkeverékeket, gyümölcsös, aszalt gyümölcsös, gesztenyés, magvas változatokat is készíthetünk, más húsokat, belsőségeket szintén beledolgozhatunk a madárba. Készíthetünk fűszeres fasírthúst, amit szikkadt zsemlével vagy morzsával gazdagítva tehetünk a csirke belsejébe, ha esetleg több töltelékünk maradna, mint amennyi elfér, akkor azt nyugodt szívvel a csirke mellett, a tepsiben megsüthetjük. A zöldséges töltelékeket nem feltétlen kell a csirke mellé szervírozni, különféle mártásokat, krémeket, szószokat készíthetünk a csirkében sült, illetve a csirke alatt sütött zöldségágyban készült alapanyagokból.

Mehet a bőre alá!

A csirke bőre alatt szerencsére rengeteg hely van, így ide is nyugodt szívvel pakolhatunk töltelékeket. Amíg a hasüregbe tett töltelékeknél az ízek és az illatok számítottak, addig itt érdemes zsírban, zsiradékban gazdagabb töltelékekben gondolkodni, főleg, ha a mell feletti részre szeretnénk tölteni. Nem feltétlen kell magát a tölteléket sok zsiradékkal kikeverni, az is elegendő, ha a húsra egy-egy szeletnyi vajat teszünk, vagy egy szelet vékony bacont. A bőr alá töltött tölteléknél érdemes homogén állagú, krém jellegű masszában gondolkodni, amit könnyedén betölthetünk és elegyengethetünk a hús felszínén a bőr szakadása nélkül. A mell mellett a combokat is kitűnően lehet tölteni. A töltelékekbe kerülhet sok-sok zöldség, gomba, tojás, fűszerek, szalonna, más húsok, belsőségek is.

Lassan a testtel!

A töltött csirke sütésénél arra ügyelni kell, hogy a madárnak és a tölteléknek is legyen elegendő ideje alaposan átsülni. Érdemes a töltött csirkét közepes hőfokon, viszonylag lassan sütni, kacsasütőben lefedve vagy alufólia alatt. Amikor már szúrásra sem szivárog belőle lé és a maghőmérő is 74 fok feletti belső hőt mutat, akkor érdemes a csirkét lepirítani és így tálalni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!