Receptfeltöltés
Bátraké a szerencse, avagy minden, amit a spárga felhasználásáról tudni érdemes
2018.04.07.
Bátraké a szerencse, avagy minden, amit a spárga felhasználásáról tudni érdemes
Szerző: Wessely Márta

A tavasz egyik legizgalmasabb zöldje a spárga, ami sok háztartásban kedvelt, de sokak számára a mai napig megfejthetetlen, hogy mit lehet rajta szeretni. Holott a spárga rendkívül finom, ha megfelelő módon van előkészítve és elkészítve.

A fehér és zöld spárga áprilisban jelenik meg a piacokon és nagyjából júniusig velünk is marad. A zöld és fehér sípokat általában fél kilós kötegekben árulják, egy fél kilónyi spárga pont elegendő a kezdő háziasszonyoknak, hogy megtanuljanak bánni ezzel a zöldséggel.

Roppanjon!

A spárga pucolásánál – beszéljünk fehér- vagy zöld sprágáról – fontos, hogy a síp alsó, fás részét ne dolgozzuk fel. Van, aki már gyakorlatból hallja, ahogy sercen a kés alatt a zöldség, hogy még a fás részt vágja-e le vagy már az értékes részekből veszt el centiket. Aki még nem érzi a kés alatt feszülő sűrűbb, fás textúrát és nem is hallja a kés mentén harsanó hangban a fás felhangokat, annak a legjobb, ha a spárgasípot finoman meghajlítja és megvárja, amíg elpattan. Nagy valószínűséggel pont a fás rész felett fog elpattanni, azaz rögvest kiderül, hogy mennyi is használható fel valójában a spárgából.

A zöld spárga pucolása ennél a mozzanatnál alapvetően véget is ér. A leveles rügyben végződő sípot azonban fogyasztás előtt mindenképp áztassuk vízbe vagy erősebb folyóvíz mellett – óvatosan - mossuk át a rügy részét, mert a levelek között könnyedén megül a homok, föld.

A fehér spárgánál nem elég a fás szár eltávolítása, itt bizony elő kell kapni a zöldséghámozót és gondosan körbe kell hámozni minden egyes sípot (kivéve a rügyeket). Az így előkészített spárgától már csak néhány perc főzés választ el minket.

Mit készíthetünk spárgából?

A spárgát legtöbb esetben leves formájában fogyasztjuk. Az enyhén édes, finoman sós főzőlében rövid ideig főzött spárgát tejföllel vagy tejszínnel behabarva, friss petrezselyemmel megszórva levesként kínálhatjuk, de ha visszafogjuk az alatta lévő levet, akkor a tejtermékekkel akár szósz, mártás sűrűségűre is alakíthatjuk és halakhoz, szárnyasokhoz vagy egyben sült zöldségek mellé kínálhatjuk.

A spárgát csokorra fogva, baconbe csavarva is lesüthetjük, de a franciák kedvenc egytálételébe, a Quiche Lorraine-be is beletehetjük, de ugyanígy belekerülhet a spárga bármilyen rakott fogásba, egy könnyed tejszínes rakott krumplitól kezdve, egészen egy vegetáriánus vagy csak zöldségben igen gazdag lasagne-ig.

A párolt spárgát gyakorta kínálják besamelmártással, lágytojással vagy hollandi mártással, esetleg ez utolsó kettő kombinációjával. A párolt spárga titka egyébként - a főzővíz ízesítése mellett – abban rejlik, hogy a spárgát nem szabad szétfőzni, amit a szárán átcsusszanna a villa, már ki is kell kapni a főzővízből és azon melegében szervírozni. A spárga a különféle salátákban szintén megállja a helyét, a zsengébb zöld spárga rügyeit nyersen is a salátákhoz keverhetjük.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!