Receptfeltöltés
Őszi levesek
Őszi levesek

Raguleves, a laktató

A ragu alapú levesekkel bárkit jól lehet lakatni. Ezek az egytálételek tökéletesen alkalmasak a hétköznapokra, amikor kevesebb idő jut a főzésre. A pörkölt vagy ragu alapon induló leveseinket rengetegféleképp ízesíthetjük, gazdagíthatjuk. A gyökérzöldségeken kívül tehetünk bele különféle hüvelyeseket (babot, csicseriborsót, sárgaborsót, lencsét), illetve tésztát is. A klasszikus cérnametélten kívül ezekbe a ragulevesekbe kerülhet gyufatészta, kisebb-nagyobb száraztészta, csipetke, házi nokedli vagy épp galuska.

A lé sűrűségét könnyen szabályozhatjuk egy kis rántással vagy habarással, amiből nem kell túl sokat tenni, csak épp annyit, hogy megadja azt a fajta teltséget a levesnek, amit egy őszi ragulevestől elvárunk. A fűszerezésnél használjunk zöld fűszereket, a petrezselyem és a tárkony mellett adjunk lehetőséget a csombornak, lestyánnak is, hogy megmutassák mire képesek.

Zöldségből és gyümölcsből: krémleves

Az őszi alapanyag kínálat kedvez a krémleveseknek. A szilva, a gesztenye, a sütőtök mind-mind ideális alanyai egy-egy melengető őszi levesnek. A krémlevesek esetében nagyon fontos a leves sűrűsége, textúrája, azaz finomsága, illetve a fűszerezése. Ha ezek rendben vannak, akkor már csak megfelelő levesbetétről kell gondoskodnunk. A krémleveseket legtöbb esetben önmagukkal sűrítve készítjük, de ha mégis szükséges valamilyen plusz sűrítés, akkor javasolt egy kis főtt krumplival vagy kevés keményítővel operálni, de tejszínt vagy kevés krémsajtot is adhatunk hozzá.

A krémlevesekhez bátran kínáljunk akár többféle betétet, a család számára lehetőséget adva, hogy mindenki maga döntse el mi kerüljön a levesébe.  Jó választás a krumpli gombóc (gnocchi), de mehet bele pirított kenyérkocka, pirított magvak (tökmag, dió, mogyoró, földimogyoró, mandula, kesudió), adhatunk hozzá reszelt sajtot, illetve az előző napról maradt hideg sültet is kínálhatjuk, apróra kockázva. A fűszerezés tekintetében a krémleveseknél érdemes egy kicsit nyitni kelet felé, azaz az indiai és arab fűszerkeveréket kipróbálni. Kevés curry hozzáadásával krumpliból és sárgarépából is csodálatos krémlevest varázsolhatunk.

Gombásszunk!

A szezon egyik nagy kedvence lehet a gombaleves, amit szintén számtalan módon készíthetünk el. A gombalevesünk lehet könnyed, afféle zöldségleves állagú, ahol a dominancia a húsleves alapot illeti meg, vagy készíthetünk sűrű, minden eresztékében gombás változatokat. A gombaleveshez érdemes többféle gombát felhasználni, illetve szárított alapanyagokkal kiegészíteni. A gombaleves készíthetjük ragulevesnek, zöldségekkel, hússal kiegészítve, illetve a natúr változatot sűríthetjük tejszínnel, tejföllel vagy mascarponéval  is. A gombalevesbe nyugodtan tehetünk kolbászt vagy akár reszelt félkemény sajtot, de a nokedli és a csipetke is remekül áll ennek a fogásnak.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!