Receptfeltöltés
A maradék rizsek tökéletes otthona: arancini
2018.09.21.
A maradék rizsek tökéletes otthona: arancini
Szerző: Wessely Márta

A gyakorlott háziasszonyok általában pontosan tudják, hogy milyen porciókkal készüljenek egy-egy hétköznapi ebédre, vagy hétvégi családi banzájra. Ennek ellenére előfordul néha, hogy több marad valamiből, mint amire számítottak. A főtt rizs esetén ennek csak örülni lehet, hiszen készíthetünk belőle egy tálcányi arancinit.

Az arancini az olasz cucina povera, azaz a szegény paraszti konyha egyik zseniális találmánya, a maradékgazdálkodás ékes példája, ahol a rizottóból megmaradt rizs egyfajta gyors falattá, szendvicsszerűséggé, vagy - mai terminológiával élve - street fooddá avanzsál. A narancsra emlékeztető, és nevét is onnan kölcsönző étel ma már természetesen nem csak az olasz szegénykonyha fogása, a világ minden táján előszeretettel készítik és fogyasztják.

rizs.jpg

Arancini készítése

Az arancini nem igényel túl sok alapanyagot. A frissen főzött vagy valóban az előző étkezésekből visszamaradt rizs a benne lévő keményítőnek köszönhetően könnyen masszává dolgozható, azaz néhány határozott mozdulat után biztosan összeragadnak a rizsszemek. Ha úgy éreznénk, hogy a massza nem elég stabil, akkor nyugodtan üssünk bele egy tojást, adjunk hozzá egy marék zsemlemorzsát és így dolgozzuk össze. A lényeg az, hogy fasírt állagú masszát kapjunk. A rizsmasszát ezután tetszőleges méretű golyókká kell formázni (ehhez legjobb, ha enyhén vizes kézzel végezzük a műveletet), majd jöhet a jól ismert panírozás. A lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatott rizsgolyókat bő, forró olajban sütjük ki, majd szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.

risotto-rizotto-olasz-rizs-gomba.jpg

Variációk arancinire

Az arancini azonban nem pusztán rántott rizs, hiszen különféle töltelékeket is tehetünk bele, illetve magát a masszát szintén felturbózhatjuk. Az arancini alapjához adhatunk reszelt parmezánt, pecorinót vagy más reszelt kemény vagy félkemény sajtot, finomra vágott sonkával is ízesíthetjük. A rizst zöld fűszerekkel, a hagyományoknak megfelelően egy kevés sáfránnyal, vagy frissen őrölt fekete borssal, esetleg egy késhegynyi cayenne borssal szintén megbolondíthatjuk.

A massza közepébe ültethetünk mini mozzarella „szívet”, ide is kerülhet egy nagyobb csipet – akár vegyes - reszelt sajt, kevés sonka, párolt zöldségek, fűszeres, sajttal vagy bármi mással elkevert ricotta, de az előző napról maradt bolognai szósz sűrűjével is megtölthetjük, igaz, ebben az esetben nem árt a dupla panírozás.

A mozzarellával töltött arancinire külön kifejezésük is van az olaszoknak, ez a rizsgolyó az úgynevezett supplì al telefono, hiszen a frissen sütött aranyló golyóbisból szinte úgy tekeredik ki az olvadt sajt, mint a régi telefonok zsinórja.

Mártások arancinihez hangolva

A kisült golyóbisokat vagy akár szivar alakúra sodort aranciniket azonban nem csak magukban fogyaszthatjuk, hanem különféle mártásokat is készíthetünk hozzájuk. A többféle sajtot magába foglaló sajtmártás mellett, készíthetünk paradicsommártást, a bolognai szószt is beforralhatjuk, illetve adhatunk mellé sonkás, zöld fűszerekkel ízesített tejszínes szószt is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!