Receptfeltöltés
Panírozzunk okosan!
2018.10.20.
Panírozzunk okosan!
Szerző: Wessely Márta

A panírozott ételek a magyar konyha legkedveltebb fogásai közé tartoznak. Nem véletlen tartja magát a nézet, hogy egy magyar háztartásban az is előfordulhat, hogy a panírt is kirántják. A panírozással nagyon sokat dobhatunk az ételeinken, hiszen nem csak hőkezeljük az így előkészített fogást, hanem a panír extra textúrát, plusz ízt is jelent.

Mibe bundázzunk?

A panírozásnál ha nem is az első, de biztos, hogy a második kérdés az, hogy mibe fogassuk bele az ételünket, mivel bundázzuk. Gluténérzékenyek többek között zabkorpával válthatják ki a zsemlemorzsát, rizsliszttel helyettesíthetik a hagyományos búzalisztet, amíg fogyókúrázóknak a rozsliszt használata ajánlott. A panírhoz használt szárazanyagba keverhetünk szezámmagot, mandulát, egész mákot, nigella magot is, illetve szárított zöld fűszerekkel, chilipehellyel, cayenne borssal, vagy bármilyen más fűszerrel szintén gazdagítható a panír.

Nem csak a húsoknak jár a panír!

A húsok helyett vagy mellett a zöldségeket és a sajtokat is érdemes bundába rázni és így elkészíteni. Nagyon jól panírozható a brokkoli, a karfiol, a cukkini, a különféle gombák (géva, laska, csiperke), a hagymák, a különböző tökök, többek között a szezon sztárja a sütőtök is. A sajtok közül a félkemény példányokkal a legegyszerűbb a dolgunk, de lágy sajtokat szintén panírozhatunk, mint például a camembert. A zöldségeket a víztartalmuk, a sajtokat a zsírtartalmuk miatt érdemes dupla panírba tenni.

Előre panírozott kényelem

A panírozástól sok esetben a vele járó macera téríti el a háziasszonyokat. Szerencsére ma már számtalan jó minőségű előre panírozott, olykor finoman elő is sütött fogást találni a hiperszuperek hűtőiben, mélyhűtőiben, amelyeket tényleg rettentően könnyen felhasználhatunk. A panírozott húsok, zöldségek, sajtok nem csak főfogásként szerepelhetnek a tányérjainkon, hanem főzelékekhez vagy salátákhoz szintén adhatjuk feltétként, illetve szendvicsben, burgerben is megállják a helyüket.

Aranybarna és roppanós

A panírozott fogásoknál a sütés mindenléte rendívül fontos. Hiába a jó alapanyag, a tökéletes bundázás, a sütésnél még minden elrontható. Ha bő olajban kívánjuk sütni a fogásainkat, akkor célszerű kellő hőfokra hevíteni a használt zsiradékot, különben a panírozott fogásunk nem sül, csak ázik és felesleges zsiradékot szív magába. Természetesen az sem jó, ha túlhevítjük a felhasználni kívánt zsiradékot, mert akkor előbb lesz aranyszínű a bunda, mint ahogy a beltartalom is elkészülne. A legjobb, ha a nagymamák módszerét alkalmazzuk, azaz a melegedő zsiradékba egy kevés morzsát dobunk, és figyeljük, hogy mikor kezd el a zsiradék felszínén sülni. A sütésnél fontos még, hogy a panírozott fogások ne érjenek egymáshoz, se pedig a sütéshez használt edény aljához.

Ma már azonban nem csak bő olajban süthetünk, nagyon jó eredményt érhetünk el a forró sütőben készített rántott fogásokkal. Itt érdemes az ételek alá olajjal vékonyan megkent sütőpapírt tenni, és az sem baj, ha sütés előtt olvasztott vajjal vagy kevés olajjal megspricceljük a sütni kívánt ételt.

Mártást neki!

A panírozott fogások mellé különféle mártásokat is kínálhatunk. A megszokott majonéz vagy ketchup helyett készíthetünk különféle salsákat, chutney-kat, sült paprikakrémet, majonéz vagy tejföl alapú fűszeres, friss zöld fűszerekkel, hagymával kombinált mártogatósokat.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!