Receptfeltöltés
Perecre fel!
2018.04.11.
Perecre fel!
Szerző: Wessely Márta

Ahogy itt a jó idő és mindenki kirajzik a szabadba, rögvest felmerül a kérdés, hogy mit is vigyünk magunkkal enni egy nagyobb séta vagy egy kisebb kirándulás esetén.

A szendvicsek sajnos legtöbbször nehezen bírják a gyűrődést, nem mindig tudunk olyan tölteléket tenni beléjük, amit minden velünk tartó barátunk, családtagunk szeret, ezért aztán egy nagyobb erdei séta, egy családi állatkertezés vagy egy balatoni kiruccanás esetén is javasolt sütni egy-két tepsi friss perecet, és azt vinni magunkkal.

Számtalan perecrecept közül válogathatunk. Készíthetünk gigantikus nosztalgiapereceket, megpróbálhatjuk a bagelhez hasonlóan, szódabikarbónás vízben előfőzött perecet, készíthetünk tejfölben, zsírban, esetleg vajban gazdag, vékonyra húzott, roppanósra sütött változatokat, vagy épp vastagra és foszlósra hagyott perecet, amit könnyedén meg is tölthetünk.

Mit tegyünk a perec tésztájába?

A klasszikus perec tésztája egy rugalmas, élesztős tészta, amely inkább kenyértészta, mintsem kalács jellegű, hiszen nincs benne tojás és a tésztához adott folyadék is a legtöbb esetben víz. Ennek az élesztős tésztának a lelkét az a fajta rugalmassága adja, amitől könnyen és jól formázható , de sütés után mégsem válik keménnyé.

A tészta rugalmasságát növelhetjük egy kevés tejföllel, amelynek a mennyiségét minden esetben a liszthez hozzáadott folyadék mennyiségébe számítsuk bele. Szintén a perec ruganyosságát segíthetjük elő a magas sikértartalmú liszt használatával, amelyet vagy eleve így veszünk a boltban (kenyérliszt, kelt tésztákhoz való liszt) vagy a bioboltokban beszerezhető sikérből teszünk egy keveset a sima finomliszthez.

Ha puha – a színházak büféjében, különféle vásárokon kapható - perecet szeretnénk sütni, akkor célszerű 2-3 tojássárgáját elkeverni a tésztához szánt folyadékba (és a mennyiségét bele is számolni ebbe a tételbe). A tojásos tészta sokkal lágyabb, foszlósabb, a kalácsra jobban emlékeztető végeredményt ad. Ez az élmény tovább fokozható, ha az alaptésztában szereplő zsiradékot vajra cseréljük, illetve ennek mennyiségét finoman növeljük.

Mivel dekoráljuk, ízesítsük a perecet?

A perec klasszikus dekorációja, ízesítője a só, amelyet többféleképp is a tésztára tehetünk. Egyrészt a német sörperecek mintájára, a vízben átfőzött perecet sütés előtt megszórjuk nagy szemű sóval, vagy sót, lisztet annyi vízzel keverjünk el, hogy csorgatható, de nem túl vékony tésztává váljon, majd a már sütőben sütött, épp színesedni kezdő pereceinket húzzuk meg ezzel a tésztával. A sós krém a sütés végére rásül a tésztára és a gyerekkorunk legszebb emlékeit idéző sólebernyegeket képez a perec hurkain belül és kívül. Ezen tólmenően süthetünk sajttal gazdagon megszórt perecet, készülhet egész mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, köménymaggal, nigella maggal megszórt perec is.

Perec, nem perec

A perec tésztájából készített kelt tésztának számos formát adhatunk. Arra ügyeljünk, hogy bármilyen módon is formázzuk - karikának, csigának, rúdnak – próbáljunk meg egyforma tésztavastagságot elérni, hogy sütés közben ne legyenek olyan részei a tésztának, amelyek hamarabb megsülnek, mert akkor a végére jó eséllyel itt-ott megég a péksüteményünk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!