Receptfeltöltés
Petrezselyemsaláta tavaszra és nyárra
Petrezselyemsaláta tavaszra és nyárra
Szerző: Wessely Márta

A libanoni tabbouleh kitűnő választás, ha egy tálba szeretnénk halmozni a napsütést, a tavaszi jó időt, ha vágyunk valamilyen tartalmasabb köretre, de mégsem szeretnénk nehezet enni, ám kevésnek érezzük a zöldsalátát.

A tabbouleh megkerülhetetlen eleme a közép-keleti konyhának, a középkor óta kedvelt és fontos fogása ez a környező vidékeknek is, hiszen egyszerű összetevői ellenére laktató, azaz húsmentes, ínséges időkben szintén asztalra kerülhet, másfelől a benne található nagy mennyiségű - gyógynövényként is elismert - fűszernövény jótékonyan hat a szervezetre.

A petrezselyemsaláta elkészítése nem igényel túl sok előképzettséget, csupán azt a képzeletbeli határt kell magunkban átlépni, amit egy bizonyos fogáshoz alkalmazott petrezselyem mennyiségéről gondoltunk, eddig. Ezt fel kell szorozni minimum néggyel és akkor már is képesek leszünk valóban jó petrezselyemsalátát készíteni.

Miből áll a petrezselyemsaláta?

A petrezselyemsaláta alapját természetszerűen a petrezselyem adja, de fontos megemlíteni még a mostanában már nálunk is egyre ismertebb és népszerűbb buzatörtet, a bulgurt is, amely ennek a salátának a testét alkotja. E köré épül fel a többi alapanyag: a nagyobb mennyiségű, nem túl apróra vágott petrezselyem, az egészet alaposan megbolondító menta, a finomra vágott újhagyma, az érett paradicsom, és a citromléből és olívaolajból álló öntet.

Hogyan alakíthatjuk át a petrezselyemsalátát?

Ahogy csak szeretnénk. Ez a főleg előételként, illetve köretkén kínált étel magában hordozza a lehetőségét annak, hogy a tavasz és a nyár összes ízét belepakoljuk. Első körben lecserélhetjük a bulgurt a sokkal könnyebben puhuló, apróbb, gurulós szemű kuszkuszra. Megváltoztathatjuk az étel fűszerezését, a petrezselyem mellé behozhatjuk a friss citromos kakukkfüvet, adhatunk hozzá egy kevéske bazsalikomot, koriandert, alakíthatjuk a mediterráneumban oly kedvelt oregánóval.

A felhasznált zöldségek körét szintén szélesíthetjük. A tabbouleh-ba kerülhet feta sajt, karikára szelt olajbogyó, kapribogyó, mazsola vagy apróra vágott aszalt sárgabarack, apróbb mozzarella, párolt fehérbab, gyöngybab, csicseriborsó vagy vöröslencse.

A török kisir saláta mintájára tehetünk az ételünkbe egy kis paradicsomszószt, megszórhatjuk olajos magvakkal (például pirított mogyoróval), adhatunk hozzá friss gránátalmát, apróra kockázott uborkát vagy megbolondíthatjuk az egészet egy kis chilivel, persze épp csak annyival, amennyi épp, hogy feltüzeli a többi összetevőt.

Mivel a tabbouleh a grillezett húsok mellé szintén kitűnő (főleg szárnyasokhoz, halakhoz javasoljuk), ezért grillzöldségeket is keverhetünk bele. A paradicsomos alapon induló, az örmény eetch salátára emlékeztető fogásunkban tökéletes helye van – a petrezselyem mellett – a grillezett gombának, cukkininek vagy épp a grillezett padlizsánnak.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!