Receptfeltöltés
Pitaságok: pita a konyhában
Pitaságok: pita a konyhában
Szerző: Wessely Márta

A pitával a legtöbbször a sarki gyros árusnál találkozunk, a kicsit sületlen, csöppet íztelen tésztazsákba halmozzák be mindazt, amit kérünk, s mire végzünk vele, el is felejtjük, hogy mivel, miben ettük. Holott a pita jó tészta, amit nem szabad ezek alapján az élmények alapján megítélni, hanem adni kell neki még egy esélyt, vagy többet.

Pita házilag

A pita, mint bármilyen más lapos kenyér házilag is könnyedén előállítható, kis mennyiségben készíthető, így akár egy vacsorára vagy ebédre való adagot is egyszerűen begyúrhatunk és kisüthetünk. Ha nem szeretnénk a pitát tölteni, akkor a begyúrt tésztát egy száraz serpenyőben süssük meg, ha viszont azt szeretnénk, hogy szép zsebesre süljön, akkor érdemes a sütőben sütni.

Bolti pita

A hiperszuperekben szinte majdnem mindig kapható tartós pita, de ha van a közelünkben arab fűszeres vagy kisbolt, érdemes náluk is érdeklődni. A bolti pita a legtöbb esetben egy kis plusz sütést igényel (ez az, ami számtalan kifőzdében elmarad), ez történhet száraz serpenyőben, sütőben, de ha valóban finom pitát szeretnénk, akkor egy kis mediterrán fűszerekkel megbolondított olajon forgassuk át és úgy kínáljuk. A ropogós, fűszeres, meleg tészta ellenállhatatlan.

Pita töltve

A pitát számtalan módon tölthetjük. Kerülhet a pitába az előző napról maradt hideg sült, frissen is süthetünk hozzá húst, csirkemell csíkokat, pulyka tokányhúst, pácolt sertést vagy marhahúst. A pitába a húsok mellé tehetünk grillezett zöldségeket, padlizsánt, cukkinit, gombát, paprikát, a levesesebb zöldségekkel óvatosan bánjunk, ahogy az öntetekkel is, mert a sok folyadék hamar szétáztathatja a pita tésztáját. A sütött finomságok mellett természetesen felvágottakkal, különféle sajttokkal (például: feta, edami, trappsita), jégsalátával, madársalátával, rukkolával, zsenge spenóttal, kukoricával is megtölthető a pita. A tökéletes összhatás érdekében a töltött tésztabatyukba a végén tehetünk egy kevés szószt, kerülhet rá csípős mentás dip, paradicsommártás, majonéz vagy bármilyen salátaöntet, mértékkel.

A megtöltött, sajtban gazdag pitákat érdemes a serpenyőben átsütni, hogy megolvadjon a benne lévő sajt és összefogja a tölteléket.

Pita köretnek

A különféle kencék mellé kínált grissini, kiflicsücsök, kenyérkatona mellett nagyon mutatós és jó alternatíva a pita, amit finoman átpirítva, cikkekre vágva adjunk. A pita jó barátja a padlizsánkrémnek, de sajtkrém, tonhalkrém vagy bármilyen más kence mellé szintén kínálható. A fűszeres olajban történő átsütést itt is alkalmazhatjuk, ügyelve arra, hogy a fűszerezésünk harmonizáljon a krém ízesítésével.

Pitapizza

A pita nem csak az eredeti funkcióját betöltve remek, hanem pizzaalapként is. Mivel kicsi, így hamar megsül, könnyű felpakolni rá a kedvenc feltéteket, azaz kifejezetten gyerekbarát már az elkészítése, a végeredményről nem is beszélve. A pitapizzát pont ugyanúgy kell készíteni, mint a klasszikust, a bolti pitákat csak meg kell kenni a paradicsomszósszal és mehet rá minden, ami csak szem-szájnak ingere.

csicseriborso-hummusz-pita.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!