Receptfeltöltés
Rizskoch, a kedvünkre alakítható, könnyen mentessé tehető sütemény
Rizskoch, a kedvünkre alakítható, könnyen mentessé tehető sütemény
Szerző: Wessely Márta

A családi sütések estében sokszor részesítjük előnyben az egyszerű, könnyen elkészíthető süteményeket. A rövid idő alatt kész sütemények között előkelő helyet foglal el a rizsfelfújt, amely alapesetben gluténmentes, de könnyedén tej- és cukormentessé is varázsolható.

Végy egy bögre rizst!

A rizs mibenléte ennél a süteménynél nem igazán lényeges, a több törött rizsszemet tartalmazó B rizs is pont megfelel az elvárásoknak, de készíthetjük A rizsből, vagy az olaszokhoz hasonlóan rizottó rizsből (arborio, carnaroli).

A rizst a szokott folyadékmennyiségnél többen érdemes főzni, azaz nagyjából egy bögre rizshez egy bő liternyi folyadékot szokás adni (1 liter + 1 bögre). A folyadék a legtöbb esetben tej, de nyugodtan főzhetjük a rizsünket rizstejben, kókusztejben vagy bármilyen gabona- vagy magtej felhasználásával. A főzés során nem érdemes édesíteni, mert akkor sokkal könnyebben leég.

kokusztej.jpg

Mivel édesítsük a rizsfelfújtat?

A megfőtt rizsbe tehetünk sima kristálycukrot, illetve világos nádcukorral, muscovado cukorral, mézzel, rizs- vagy agavé sziruppal is megadhatjuk a desszert édességét. A tejmentesség mellett itt lehetőségünk nyílik a hozzáadott cukrot szintén kiiktatni, a desszertet édesíthetjük a nekünk megfelelő szerekkel: eritrittel, szteviával vagy xilittel.

Rizs és más semmi?

A rizsfelfújtban nagyon jó helye van a különféle aszalványoknak. Ezeket javasolt apróbbra vágni és vízben, langyos teában vagy alkoholban áztatni, amíg fő a rizs, majd lecsepegtetve a rizsbe keverni. Ugyancsak jót tesz a süteményünknek, ha a tetejét megszórjuk durvára tört vagy vékonyra szelt csonthéjasokkal, ezeket azonban csak a sütés előtti pillanatban szórjuk a süteményünkre.

A rizskochba nyugodtan tehetünk egy kevés zsiradékot is. Ezt többféle módon beledolgozhatjuk. Egyrészt a vajat adhatjuk a meleg főtt rizshez, vagy a tészta lazítására használt tojások sárgájával világos krémmé habosíthatjuk.

A tojások sárgáját adhatjuk egyenesen a rizshez, ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a rizs már ne legyen túl forró. A tojások fehérjét kis sóval verjük kemény habbá, és a langyos rizsmasszában keverjük el.

Mivel fűszerezzük a rizsfelfújtat?

A felfújthoz jól passzol a fahéj, azaz érdemes már a főzés során egy darabka fahéjat dobni a rizshez. A főtt rizs szintén fűszerezhető, kardamommal, vaníliával, szegfűszeggel, citrusok reszelt héjával és nem utolsó sorban különféle alkoholokkal, rummal vagy épp limoncelloval adhatjuk meg a desszertünk karakterét.

Az alkoholok használata kettős célt szolgál, egyrészt a sütemény ízéért felelős, másrészt még levegősebb, könnyebb lesz az alkohollal készített sütemény, amelyből a folyadék alkoholtartama sütés közben nyomtalanul elpárolog.

fahej.jpg

Öntettel az igazi!

A rizskoch mellé dukál valamilyen szósz. Gyerekkorunk málnaszörpje most is jó választás, de kínálhatunk mellé lekvárt, lecsepegtetett befőttet vagy a szezon gyümölcseiből készített mártást.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!