Receptfeltöltés
Süssünk pizzát!
Süssünk pizzát!
Szerző: Wessely Márta

A családi, baráti pizzázáshoz nem kell más, csak egy jó tészta recept, egy rendesen duruzsoló sütő és sok-sok feltétnek való finomság. A siker garantált.

Pizzatészta

A pizzatészta elkészítése nem nagy kunszt. Bár sokan félnek a kelt tésztától, a pizzatészta ennek egy valóban elronthatatlan változata, a száraz élesztővel készített tészta biztos, hogy szépen megkel és nem is igényel túl sok kelesztést. Amíg az olaszok 00-ás búzalisztből dolgoznak, addig mi nyugodtan használjuk a klasszikus finomlisztet vagy akár kenyérliszttel is próbálkozhatunk. A pizzatésztához minden esetben adjunk olajat, ez lehet olívaolaj vagy akár napraforgó olaj is, a lényeg, hogy a készülő tésztában legyen zsiradék. A tésztát finoman sózzuk csak, inkább zöld fűszerekkel adjunk neki plusz karaktert, ha szeretnénk.

Ketchup vagy paradicsomszósz?

Ha valóban jó pizzát szeretnénk sütni, akkor felejtsük el a ketchupot és készítsünk egy gazdag, krémes paradicsomszószt, amelynek az alapját bármilyen passata, azaz paradicsompüré adhatja. Az elkészítéséhez kell egy-két sonkahagyma vagy egy fej vöröshagyma, amit ledinsztelünk, erre kerül a paradicsompüré, kevés fokhagymával, sóval, borssal fűszerezve. Érdemes a szószt előre elkészíteni, s hagyni, hogy kihűljön, mielőtt a tésztára tesszük.

Feltétek végtelen sora

A pizzára bármi kerülhet. Bár maguk az olaszok elég szűkmarkúan mérik a feltéteket és nem is nagyon szeretik túlkomplikálni, de mi magyarok megszoktuk a minden jótól roskadozó tésztákat, s ettől nem tudunk és nem is nagyon akarunk elszakadni. A pizza feltétek között köszönthetjük a különféle felvágottakat, sonkákat, szalámikat, kolbászokat. Szintén mehet a pizzára vékonyra vágott vagy zöldséghámozóval szelt zöldség, paprika, paradicsom, gomba, konzervből lecsöpögtetett kukorica, esetleg sült cukkini, padlizsán, grillgomba, de a gyümölcsök sem maradnak ki a szórásból, hiszen milyen is lenne a hawaii pizza ananász nélkül. A pizzán jól mutat a szeletelt vagy egyben hagyott olajbogyó, a kapribogyó, de lilahagyma, gyöngyhagyma vagy vékonyra szelt póré is mehet a feltétek közé.

Töltött pizza

Amikor a feltét már nem elég, akkor jön a töltelék. A töltött pizzának számtalan változata létezik. Az olaszok a félbehajtott calzone-t ismerik, ahol a feltételekre ráhajtott pizzaféle a kemencében ropogósra sül, a feltétek meg szépen megpárolódnak. De nem csak ilyen módon tölthető a pizza. A tészta szélét is nyugodtan megtölthetjük. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak a formán két ujjnyival tovább nyújtott tészta szélébe reszelt sajtot vagy épp virslit csavarni, s így sütni készre a tésztát. A pizzatésztából, a szószból és a töltelékekből pizzagolyót is készíthetünk, kicsit macerás az aprócska gömbök elkészítése, de tuti sikert aratunk vele.

Édes pizza

Bár sokan azt gondolják, hogy édes pizza nem létezik, de az olaszok erre is kitalálták a tökéletesen talján megoldást: édesített mascarponéval sütik le a pizzatésztát és tálalás előtt olvasztott mogyorókrémmel locsolják meg. Nincs is jobb zárása egy pizzapartinak, mint egy ilyen tészta.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!