Receptfeltöltés
Az igazi nápolyi pizza titka
2018.06.13.
Az igazi nápolyi pizza titka
Szerző: Wessely Márta

Nápoly a pizza bölcsője, innen indult hódító útjára a cucina povera - azaz az olasz szegények konyhájának - legkedveltebb fogása, hogy lassan, de biztosan meghódítsa a világot.

Ma már számtalan módon fogyasztjuk a pizzát, virslit tekerünk a szélébe, ezernyi feltéttel megpakoljuk, főétkezésnek tekintjük, holott az eredeti nápolyi pizza egy könnyed, minőségi feltétekkel vékonyan megpakolt tészta, amelyet az olaszok két étkezés között, afféle áthidaló megoldásként, szendvicsként fogyasztottak és fogyasztanak még ma is.

Az igazi nápolyi pizza összetevői

A nápolyi pizza tésztája

Már eleve a pizza tésztája más, mint az általunk ismerteké, ugyanis a nápolyi pizzában nincs zsiradék, a tészta az olaszok 00-ás lisztjéből, vízből, élesztőből vagy kovászból és egy csipetnyi sóból áll. A liszt minősége mellett, a víz mennyiségén is nagyon sok múlik, állítják a nápolyiak és abban is biztosak, hogy a nápolyi víz az egyetlen, amivel valóban tökéletes tésztát kapni. A zsiradékot egyébként azért nem teszik a tésztába, mert a nápolyi pizza védjegye, a ropogós, könnyed légbuborékokban gazdag pizza nem jönne létre, ha olajjal vagy más zsiradékkal nehezítenénk el a kelt tésztát.

Az összetevők mellett a kelesztés is fontos, időt kell hagyni a tésztának és a benne lévő – nem túl nagy mennyiségű – élesztőnek vagy kovásznak. Ezen kívül az sem baj, ha megtanuljuk, hogy hogyan kell kézzel húzni és nyújtani a tésztát, ez ugyanis sokkal kíméletesebb módszer, mint a sodrófával való nyújtás, amely során túl sok levegő távozik a tésztából.

A nápolyi pizza feltétei

A feltétek sora igen véges, pontosabban a nápolyi pizza nem az a színes karnevál, amit mi pizzának szoktunk hívni, hanem egy letisztult, maximum három vagy négy feltéttel megpakolt tészta. A paradicsomszósz elmaradhatatlan eleme a pizzának, de errefelé nem klasszikus passzírozott paradicsomot, passata-t tesznek a tésztára, hanem a Vezúv környékén, a gazdag vulkáni talajban termő San Marzano paradicsomot hámozzák meg, kockázzák fel és terítik szét a pizzán. Erre kerül a bufala mozzarella, amely szintén a Campagna régió sajátja. Ez az - itteni mocsarakban legelésző -bivalyok tejéből készített különleges, friss sajt teszi teljessé a tésztát.

A nápolyi pizza fűszerezése és sütése

A feltétek fűszerezéséhez főleg a friss zöld fűszereket használják, az oregánó mellett elengedhetetlen a bazsalikom, amellyel a kész tésztákat is gyakorta megkoronázzák. Ugyanis az olasz pizza sok esetben csak a sütés után nyeri el végső formáját, számos feltét csak ekkor kerül a frissen sült tésztára. Mivel a tésztát nagyon magas hőfokon, 400 celsius felett sütik, így viszonylag hamar – nagyjából másfél perc alatt - elkészül és tálalás előtt még pont rákerülhet egy falatnyi pancetta, kagyló, rák, tintahal, egy kevés rukkola és még egy kis sajt, mondjuk a tejszínes burrata. A felsoroltakon kívül a nápolyi pizzán jó helye van az articsókának és a gombának is.

A nápolyi pizza utolsó titka pedig az, hogy fogyasztás előtt egy kevés extra szűz olíva olajjal kell finoman meglocsolni.

Házi praktikák a tökéletes pizzáért:
  • A háztartási sütők általában 250 fokon sütnek maximum. Ezt a teljesítményt javíthatjuk, ha egy nagyobb samott követ teszünk a sütőbe és hagyjuk felforrósodni, majd ezen sütjük a pizzát.
  • Már magyar malmok is készítenek kifejezetten pizzalisztet. Javasolt ebből készíteni a tésztát.
  • A bivalytejből készített mozzarella helyett tehéntejes mozzarellát is használhatunk, bár az eredetit is egyre több helyen kapni.

pizza.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!