Receptfeltöltés
Szakácskönyvet karácsonyra!
2018.12.02.
Szakácskönyvet karácsonyra!
Szerző: Wessely Márta

A közeledő ünnep kapcsán egyre többekben merül fel, hogy be kéne szerezni valamilyen jóféle szakácskönyvet. Egyrészt az újabb és újabb ünnepi fogások keresgélése az, ami hajtja a vásárlókat, másrész a szakácskönyv kitűnő ajándék. Az idei szezon könyveire nem lehet kifogásunk, szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő könyvet. Első merítésünk példányai között főleg a mentesség, az életmódváltás, illetve a tudatos étkezés adott közös vezérfonalat.

szakacskonyv-karacsony.jpg

Cukormentes örömök – Iklódi Dóra

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség ma már minden családot érint valamilyen szinten. A diagnózis kézhezvétele mindenkit sokként ér, az életmódváltozás megkerülhetetlen része lesz az étkezés is, azaz „viszlát cukor, viszlát számolatlan szénhidrát”. Ezt sokan nehezen dolgozzák fel, hiszen a megszokott, bevált, szeretett, a múltjukhoz kötődő ízeknek igyekeznek épp búcsút mondani. Dóra könyve pont nekik készült, hisz bemutatja, hogy lemondások nélkül, átgondoltan hogyan lehet teljes életet élni, igazi gasztroörömökkel megspékelve.

Dóra hetven receptet állított össze első szakácskönyvében, amelyek a reggelitől a vacsoráig kísérnek minket, a hagyományos csoportosításban mutatva be az ételeket. Ezen kívül Kisétkezések címszó alatt a vércukor szinten tartásához elengedhetetlen köztes étkezésekre is remek tanácsokkal szolgál Dóra. Az újdonságok mellett szép számmal találni mentestített klasszikusokat, ahol minden hozzávaló könnyen beszerezhető, nem okoz gondot az ételek elkészítése. A receptekből egy inspirálódó, modern, de hagyományos alapokon nyugvó konyha képe rajzolódik ki.

A recepteket könnyű követni, egyértelmű alapanyagok és lépések teszik egyszerűvé a felhasználók dolgát, minden adat feltűntetésre kerül.

cukormentes-oromok-d-small.jpg

Örömfőzés – Janits-Szabó Virág

Virág könyve már az első pillantásra bőven túlmutat a receptek gondos felsorolásán, hisz nála testi-lelki vetülete is van minden egyes tételnek. Ennek megfelelően a tartalomjegyzékből is egy egyedi szerkesztési elv sejlik fel: a recepteket nem napszak vagy szezon szerint csoportosítja, hanem érzésekre, érzelmekre kalibrálja. A harmonikus főzés könyve szinte vegetáriánus, sőt vega, azaz aki csak recepttárként tekint rá, az életmódváltás esetén jól kezelhető segédletet kap. Másfelől azonban érdemes Virág írásaiban kicsit elmélyedni, átengedni egy-egy gondolatot, kicsit a mindennapi rutintól eltávolodva, újraértelmezve tekinteni a főzésre. Leírásainak köszönhetően sok mindent megérthetünk saját étel-preferenciáinkról, amit tudatosabban kezelhetünk a jövőben.

A receptekből egy izgalmas világkonyha köszön vissza ránk, sok olaszos, arab vagy épp indiai fogással. A könyvben benne van az egész év, boldog rendszertelenséggel futunk végig a világon, a napokon és az évszakokon.

A szakácskönyv receptjei jól érthetők, alapanyagai korrekt módon szerepelnek, a folyamatok lépései jól követhetők.

puha-oromfozes-bovitett.png

A kert konyhája – Beh Mariann

A saját kert adta élmény, az itt termett, gondosan termelt alapanyagok felhasználásáról szól ez a könyv, a fűszernövények, ehető gyomok, virágok felhasználhatóságáról tanulhatunk Marianntól.

A sok ezer éve gyógyszerként gondosan alkalmazott fűszerek, ehető virágok nem csak ízt és színt visznek a konyhánkba, hanem tele vannak számunkra fontos tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, azaz ezek a növények, ezeknek a növényeknek a rendszeres használata, fogyasztása hozzásegít minket egy egészségesebb életmódhoz.

A kert konyhája egy igazi Füveskönyv. A termesztett zöld fűszerek mellett a vadon termő, kvázi gyomnövények is nagy teret kapnak a szedetben, megtudjuk, hogy melyek azok a vadon termő növények, amelyeket érdemes beengedni a konyhánkba, és arra nézvést is kapunk tanácsokat, hogyan használjuk fel. Éppen ezért ezt a könyvet nem feltétlen a szakácskönyveknek fenntartott polcra kell süllyesztenünk, hanem kéznél tarthatjuk a konyhai kisokosaink mellett. 

A könyvben a növények ismertetésén, felhasználásán túl tippeket kapunk azok tartósítására, szemfülesek számára ez kész gasztroajándék kincsesbánya. A könyv bő felét különféle, szezonra bontott, jól szerkesztett, könnyen követhető receptek teszik ki, amelyek a nagy általánosságok helyett egy-egy tipikus fogásban mutatják meg a növények helyét.

beh-mariann-a-kert-konyhaja.jpg

Segít a Séf – Lidl szakácskönyv

Az idei könyvben Széll Tamás támogatásával születnek az új receptek, amelyeket a könyv vendégei inspirálnak. Ezeknek az ételeknek a tökéletes megvalósításában nyújt segítséget Tamás, vele keresik a megoldást egy-egy helyzetre, próbálják felkutatni az adott alapanyaghoz kapcsolódó ideális technológiát. A történetekbe foglalt, párbeszédekre alapuló bevezetőket követik a receptek, amelyekben a vendégek egyéni preferenciája is érvényre jut, természetesen az általuk képviselt termékkörre épülve. Így válnak a tejtermékek, a húsok vagy épp az desszertek arcaivá, így kerül valaki zöldség-gyümölcs vonalon a könyv látóterébe, illetve - karácsonyi kiadványról lévén szó - a különleges alkalmakra szánt recepteknek is külön nagykövete lesz.

A recepteknél egyértelmű piktogramok jelölik a különféle ételintoleranciával élőknek, hogy az adott alapanyagoktól mentes-e a fogás. Illetve a fogások mellett a séf, a dietetikus és a borszakértő szintén plusz információkkal látja el az olvasót, segítve a választás, tudatossá formálva az étkezést.

A könyvben még extra technológiai tippekkel is támogatják a tökéletes ételek, fogások elkészültét, amelyekben Tamás különös gonddal, apró lépésenként osztja meg vendégeivel és az olvasókkal a szakma apró, de fontos trükkjeit.

sef.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!