Receptfeltöltés
Tartalmas és finom reggeli, ideális uzsonna: granola
2019.04.05.
Tartalmas és finom reggeli, ideális uzsonna: granola
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi tisztítókúrák, böjtök idején, amikor nagyon tudatosan vagy csak a szezont követve zajlik a könnyedebb étkezésre való átállás, jó alternatívát kínál – a házilag is könnyedén összeállítható -  granola.

Mi is az a granola?

A granola, ha szeretnénk nagyon leegyszerűsítve megfogalmazni, nem más, mint sült müzli. De ez azért nem fedi a valóságot, mivel a müzlivel ellentétben a granola sokkal inkább megadja a desszert érzetét, illetve a köztes étkezések idején is jó alternatívája bármilyen snacknek.

A granola alapja a legtöbbször nem más, mint teljes kiőrlésű zabpehely, amelyhez olajos magvakat, dióféléket, szárított vagy aszalt gyümölcsöket, klasszikus, édességhez használt fűszereket és mézet szokás adni, majd ezt a keveréket tepsibe téve, alacsony hőfokon - gyakori kevergetés, átforgatás mellett - óvatosan meg kell pirítani.

Mire jó a granola?

Reggelinek kiváló. Ízletes, gazdag beltartalmú, sokféle összetevőjének köszönhetően nagy mennyiségű élelmi rost, ásványi anyag és vitamin található benne. Önmagában is élvezetes elropogtatni, de natúr görög joghurtban, sűrű kefirrel, ivójoghurttal nyakon öntve, frissen turmixolt gyümölcsökkel elkeverve valóban tartalmas és teljes értékű reggelit jelent.

Ezenkívül a granola - ahogy azt már említettük - nem csak reggelinek kitűnő, nem csak a délelőtti köztes étkezések kiváltására szintén alkalmas,  számtalan desszertben ugyancsak megállja a helyét, az édesítés nélküli változatokat panírozáshoz, főfogások bundázásához is nyugodtan felhasználhatók.

A magas rosttatalommal rendelkező, magvakkal, aszalványokkal gazdagított zabpehely számtalan édességben otthonosan mozog. Egyértelműen jól felhasználható a különféle sütést nem igénylő tortákhoz, legyen szó joghurttortáról, sajttortáról vagy túrótortáról, de ezen kívül vegán, nyers vegán sütemények alját is adhatja, ha a granola édesítéséhez nem mézet, hanem cukrot vagy valamilyen más édesítőt használtak, használtunk.

A granola magas rosttartalma nem csak ezeknek a tortáknak a felesleges nedvességét képes elvezetni, hanem a pohárkrémekben is ügyel a megfelelő egyensúlyra. A tejszínes, mascarponés krémek, és a gyümölcsös öntetek között jó helye van a roppanós textúrájú, gazdag granolának, amely plusz ízzel és állaggal járul hozzá a tökéletes végeredményhez. Nagyon jól áll a csokoládés, kakaós granola a tiramisunak, tökéletesen alkalmas családi méretű pohárkrémek rétegzéséhez, illetve fagylalt, parfé és sorbet mellé szintén szórhatunk egy-egy kanálkányit, illetve – a fine dining éttermektől inspirálódva – tört granolamorzsára is ültethetjük ezeket a desszerteket.

A granola a sütőben készített édességekhez, süteményekhez ugyancsak felhasználható, az úgynevezett morzsasütiknél a gyümölcsre szórt omlós tészta alapú morzsát nyugodtan helyettesíthetjük vele, de akár a tésztába magába is belekeverhetünk néhány evőkanálnyi granolát.

eper-poharkrem-tiramisu.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!