Receptfeltöltés
Hogyan készítsünk könnyű és finom tésztasalátát?
Hogyan készítsünk könnyű és finom tésztasalátát?
Szerző: Wessely Márta

A januári időszakban jól jönnek a tartalmas, könnyen elkészíthető, de nem túl megterhelő fogások, azaz a január ideális a kedvenc, bevált tésztasalátáink készítésére és újabb tésztasaláták tesztelésére.

Milyen tésztát válasszak?

A tészta mibenléte fontos, hiszen ez határozza meg a saláta karakterét. A klasszikus tojásos tészták helyett, javasolt az olaszok durumlisztes és teljes kiőrlésű tésztái között szétnézni, illetve az ázsiai vonal tésztasalátáihoz használt, mungóbaból készített üvegtésztát, rizsliszt alapú rizstésztát is kipróbálni.

Ha az olasz vonalon mozgunk, akkor célszerű a rövidebb, recés tésztaféléket keresgélni, amelyeket direkt úgy alakítottak ki, hogy ne csöpögjön le róluk a szósz, valamint  formában, méretben stimmelnek a salátába szánt többi alapanyaggal. A tésztasalátába jó lehet a fusilli, a penne, vagy a masnitészta, azaz a farfalle.

teszta.jpg

Mi kerüljön a tésztasalátába?

Szinte bármi jól jöhet egy tésztasalátában. Ha nem ragaszkodunk egy előre megalkotott ízvilághoz, akkor a maradékok tökéletes otthonra lelhetnek ezekben a fogásokban. A hideg sült csirke, egy fél csomag sonka, kevés reszelt sajt, egy kevés főtt kukorica mind-mind otthonra lelhet a tésztasalátában.

Sajtok

A tésztasalátába tehetünk többféle sajtot, reszelt félkemény sajtokat, némi parmezánt, apró kockára vágott edamit, de ha azt szeretnénk, hogy a sajt a krémes összhatáshoz is hozzáadjon egy keveset, akkor válasszunk fetát vagy valamilyen krémsajtot, például mascarponét.

Húsfélék

A húsok közül a legjobb választás a szálakra szedett hideg sült, de kockára vágott sonka vagy bármilyen húskészítmény – például minivisli - is jó bele. Az ázsiai ízvilágú salátáinkat frissen lesütött kacsamell csíkokkal, csirkefalatokkal vagy szójás marhahússal is koronázhatjuk. A vegetáriánus tésztasalátába tehetünk halat, kockára vágott, pirított szejtánt vagy füstölt tofut.

Zöldségek

A zöldségek közül bármi szóba jöhet: a friss uborka, paprika, paradicsom, retek, angolzeller, sárgarépa mellett, dinsztelt mángolt, spenót, fonnyasztott sóska, grillezett gomba, párolt karfiol, brokkoli, kelbimbó vagy épp sült paprika kerülhet a salátába. A párolt vagy konzerv kukorica, zöldborsó, csicseriborsó vagy bab ugyancsak szerves részét képezheti a salátánknak. A mediterrán salátákba tehetünk olajbogyót, karpribogyót, esetleg kaprigyümölcsöt is.

Milyen szósszal kínáljuk a tésztasalátát?

A salátánk összetevői meghatározzák, hogy milyen öntet dukál mellé. Bár a legtöbb esetben valamilyen majonézes öntetben gondolkodunk, érdemes más önteteket is kipróbálni. A már említett mascarpone alapon számtalan öntetet készíthetünk, de házi paradicsomszósszal, sajtszósszal is egységbe foghatjuk a salátánk alapanyagait. Amennyiben az ázsiai vonalat képviseli a fogásunk, akkor természetesen jöhet a szójaszósz, a halszósz, az édes chilimártás, illetve a rendkívül illatos és addiktív szezámolaj.

Hogyan fűszerezzük?

A fűszerezésnél jól jönnek a zöld fűszereink, a mediterrán konyha kedvelt zöldjei, az oregánó, a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, de petrezselyemmel is ízesíthetjük a salátát. Az ázsiai vonalon ott a fokhagyma, a koriander, a chili, a gyömbér, a citromfű, a különféle fűszerkeverékek, a cayenne bors és persze a citrusfélék héja, leve.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!