Receptfeltöltés
Télből tavaszba: Irány Barcelona!
2018.02.21.
Télből tavaszba: Irány Barcelona!
Szerző: Wessely Márta

A katalánok fővárosába hamar beköszönt a tavasz, illetve olyan enyhe a tél, hogy nekünk - akik hóhoz és mínuszokhoz szoktunk - már valóban a tavaszt idézi. Barcelonába nem csak a csodás fekvése és a benne rejlő szépségek miatt érdemes ellátogatni, hanem a katalán, spanyol gasztronómiáról is átfogó képet kaphatunk néhány nap alatt.

¡Jamon!

Az első, amivel szinte mindenki találkozik, az a spanyol sonka, amelynek leggyakrabban feltűnő változata az olcsóbb, sok esetben magyar mangalica felhasználásával készített serrano sonka, de érdemes kipróbálni a fekete lábú, makkon tartott sertésekből készített iberico sonkát is, amelynek telt, édeskés íze valóban sokkal gazdagabb, mint az egyébként szintén finom serranonak.

A hajszálvékonyra vágott sonka nem az utóbbi évtizedekben lett divat, a spanyol sonkának már az ókorban is volt nimbusza, még Diocletianus császár is megemlékezett róla írásaiban. A sonka vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy olyan szeleteket válasszunk, amelyekben van zsír, ugyanis a tökéletes ízélményhez ez a vékony, de rendkívül fontos réteg járul hozzá.

Tapas

A sonkát a leggyakrabban paradicsomos bagettbe csomagolják, de tapas bárokban külön is kérhetjük, sőt a paradicsomos kenyér (jó fokhagymásan) szintén fontos eleme az összes barcelonai tapas bárnak. Ezekben a bárokban számtalan fogást kínálnak, az általános, spanyol konyhára jellemző fogásokra szakosodott üzletek mellett könnyűszerrel találni csak katalán vagy épp baszk ízeket kínáló boltokat is.

barcelona-1.jpg

A sonkán és a kenyereken kívül feltétlen kóstoljuk meg az olívabogyókat, együnk egy kis tapenade-t, azaz olívakrémet, csípős mártással kínált sült krumplit, azaz patatas bravast, kérjünk Manchego sajtot, s egy jó pohár borral, édes sangriával vagy a könnyed, se nem édes, de nem is keserű Estrella sörrel kísérve fogyasszuk el.

barcelona-4.jpg

Paella

A magyar ízléshez meglepően közel álló fogást is kínálnak a katalánok, s ez a paella. A mi rizses húsunkkal (és számtalan más nemzet rizses egytálételével) rokon fogást könnyű megszeretni. A tengeri herkentyűvel vagy csirkével, esetleg – valenciai módra – mindkettővel kombinált zöldséges rizs laktató, finom fogás, amely egyenesen a sütőből, forró fémserpenyőben érkezik elénk. Ha valóban serpenyős paellát kínálnak számunkra, akkor készüljünk fel: tisztes mennyiségre számíthatunk.

barcelona-2.jpg

Kávé

Barcelonára nem jellemzők az újhullámos kávézók, itt inkább a klasszikus vonal dívik, viszont abból nagyon jókat kínálnak. Szinte valamennyi spanyol kávézólánc kínálata kifogástalan, ilyen például az el Fornet, ahol nem csak kávéval, hanem péksüteménnyel és gazdag szendvicsekkel is várják az arra tévedőket. Az általunk ismert kávés italok mellett náluk kedvelt a sűrített tejjel készített Café Bombon, illetve a Café Carajillo, amit rummal készítenek és tejszínhabbal kínálnak.

barcelona-3.jpg

Churros

A kávé mellé valóban dukál valamilyen sütemény. A leveles tésztában és fánkban otthonosan mozgó spanyol gasztronómia egyik alappillérét azonban rendre forró csokoládéval kínálják, amit nem inni kell a fánk mellé, hanem a vékony, ropogós spanyol tolófánkot ebbe a csokoládéba kell belemártani. Mire elfogy fánk a forró csokoládé is eltűnik, csak egy-két kortynyi marad a poharunk alján, azt meg vétek lenne ott hagyni.

Egyszóval, a katalán fővárosban nem lehet éhezni. Minden árfekvésben találni korrekt, tisztességes minőséget és mennyiséget kínáló helyeket – meglepő módon – még a nagyobb nevezetességek közelében is akad jó pár megfizethető, kellemes hely, ahol kipihenhetjük a városnézés fáradalmait és ismerkedhetünk a spanyol konyha remekeivel.

barcelona-5.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!