Receptfeltöltés
Téli kedvencünk: a karfiol
2018.01.04.
Téli kedvencünk: a karfiol
Szerző: Wessely Márta

A téli időszak kedvelt zöldsége a karfiol, amely az utóbbi évek egyik legfelkapottabb alapanyagává vált. A karfiol nem csak könnyen beszerezhető, hanem egyszerűen és gyorsan elkészíthető, azaz igazi jolly joker.

Mindent a karfiolról

A karfiol - fent említett előnyei mellett - fogyasztását az is indokolttá teszi, hogy élelmi rostokban gazdag, ellenben szénhidrátokban szegény élelmiszer, azaz jól beleilleszthető bármilyen fogyókúrás programba, diétába, életmódváltó étrendbe. A nyers zöldségben rengeteg B- és C-vitamin található, illetve számos ásványi anyag, többek között mangán, kálium és magnézium.

Bár leggyakrabban fehér fejű karfiollal találkozni a zöldségesnél, egyre nagyobb divat a narancsságra, a lila, illetve a zöld karfiol is. Ezek nem csak színükben térnek el a megszokottól, de ízük is más, például a narancsságra édeskés, a lila változat lágyabb ízű. Bármelyik színvilágú karfiolt választunk, csak olyat vegyünk meg, amelynek sértetlen a feje és a zöld levelei élettel telik, nem fonnyadtak, foltosak.

A karfiol klasszikus konyha felhasználása főleg a levesek, köretek és rakottasok világára szűkül, de mostanában új világrend van kialakulóban: a karfiol már a főételek között is gyakorta előfordul.

Klasszikus karfiolos fogások

A karfiol leggyakrabban levesként kerül az asztalra. Nem véletlen, hiszen elképesztően hamar elkészül, jól ízesíthető és könnyen laktatóvá tehető fogás. A legtöbb esetben pirospaprikával fűszerezve kínáljuk, de zöldfűszerekkel vagy indiai fűszerkeverékekkel szintén ízesíthető. A rakott karfiolok tárháza igen széles, a besamellel, pirított zsemlemorzsával rétegzett karfiolon kívül tesztelhetjük a darált hússal, rizzsel megpakolt csőben sült karfiolt, illetve az olíva olajban lepirított karfiolrózsákat, amit fokhagymásan, parmezánnal összesütve kínálhatunk.

A paleolit konyha csodái: karfiolrizs, karfiolpizza

A karfiolrizs a paleolit konyha térnyerésével vált ismertté, de nem feltétlen kell paleo életmódot folytatni ahhoz, hogy mi is kipróbáljuk ezt az izgalmas köretet. Ehhez a fogáshoz az apró rózsáira szedett karfiolt késes aprítóban kell finom szemcsékké őrölni, de úgy, hogy ne pépesítsük el. Majd az így kapott „reszeléket” teflonserpenyőben átpirítani, hogy a felesleges nedvesség távozzon a zöldségből és valóban pergős legyen a végeredmény. A karfiolrizs könnyedén fűszerezhető a pirítás folyamán, zöldfűszerekkel, sóval, borssal, kedvünk szerint.

A karfiolpizza ennek a rizsnek az egyik felhasználási módja. Ebben az esetben nem kell a rizst serpenyőben pirítani, hanem az elkészült karfiolmorzsát egy szűrőbetétbe öntjük és vízgőz felett megpároljuk, a felesleges vizet kinyomkodjuk belőle. Ezt követően tojással és némi fűszerrel összedolgozzuk, sütőpapíros tepsire halmozzuk, kör alakban összefüggő „tésztává” alakítjuk, majd elősütjük. Az így kapott lapot már a szokott módon pakolhatjuk meg a kedvenc feltétjeinkkel. Ezt a pizzát a gluténérzékeny ismerőseinknek is nyugodtan kínálhatjuk.

Sült karfiol, a trendi

Az egyben vagy szeletben sütött karfiol nagyjából három-négy éve töretlen lelkesedést vált ki a világ séfjeiből és háziasszonyaiból. Az egyszerűen nagyszerű fogást könnyű elkészíteni, enyhén fűszerezett vízben csak finoman elő kell párolni egy nagyobb fej karfiolt, majd sütőbe téve addig sütni, amíg szép aranybarna nem lesz. A sült karfiol mellé különféle mártogatósok dukálnak, érdemes a sajtkrémeset, a mentásat vagy a zöldfűszeres-joghurtosat kipróbálni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!