Receptfeltöltés
Tojásfestés természetesen
2019.04.13.
Tojásfestés természetesen
Szerző: Wessely Márta

A Húsvét kötelező dekorációja, a locsolók díja és a nagyszombati vacsora egyik fontos alkotóeleme a hímes tojás, amelyet sokféle módon elkészíthetünk.

A hímes tojás készítése igazi művészet, a viasszal mintázott, festett vagy épp patkolt példányok helyett azonban a bolti festékekbe forgatott főtt tojás a leggyakoribb vendég az asztalunkon. Ezek a festéket ugyan ártalmatlanok, de mégis ott motoz az emberben, hogy lehet-e kemikáliák nélkül, natúr, természetes módon megfesteni az ünnepi tojásokat.

Batikolt tojások, hagymával

Természetesen lehet. A legegyszerűbb módja a tojásfestésnek a hagymahéjban való áztatás, amely nagyon szép, batikolt eredményt ad. Főleg akkor lehet izgalmas tojásokat készíteni, ha nem csak vöröshagyma, hanem lilahagymahéjat is leszünk a vízbe, amiben megfőzzük a tojásokat, majd ebben hagyjuk kihűlni is.

Mintás tojások

Mintát is tudunk varázsolni a batikolt tojásainkra, ehhez csak pár levél zeller és néhány pár nejlonzokni kell. A tojásra ugyanis csak ráfektetjük a szép zellerlevelet, majd zokniba húzzuk, azt szorosan megkötjük, hogy a helyén maradjon a levél, és így főzzük meg a tojást. Természetesen nem csak zellerlevelet használhatunk, bármilyen más természetes alapanyag jó, amelyik bírja a hőt.

De nem csak levelekkel, virágokkal adhatjuk meg a mintát, zsineggel, himzőfonállal is körbetekerhetjük a tojásokat a főzés előtt.

Tavaszi színekben pompázó tojások

Ha ragaszkodunk a hagyományos színekhez, akkor sem kell bolti festéket választani. A rózsaszín tojásokat egyszerűen, szárított csipkebogyóból, vagy céklából álló fürdőben is elkészíthetjük. A színezőanyagok mellé csak egy kis ecet és só szükségeltetik még a vízbe.

A sárga színt könnyedén kinyerhetjük a curryport színét is adó kurkumából, ezzel a fűszerrel napsárga tojásokat varázsolhatunk, csak hagyjuk a tojásokat jó sokáig – akár egy egész éjszakán át - állni a fűszeres vízben.

Ha kék tojást szeretnénk, akkor az ecettel, sóval dúsított főzővízbe gyalult lilakáposztát tegyünk, a szín erősségétől függő mennyiségben. Ugyancsak így készülhet spenótlevéllel zöld tojás, azaz az ecetes-sós vízbe friss spenótlevelek közé tegyük a színezni kívánt tojásokat. Ha pedig a vöröshagyma héja nem ad elég mély, meleg barna árnyalatot, akkor egy-két frissen lefőzött, erős presszót is érdemes a léhez önteni.

Fénylő tojások

A kész, lecsepegtetett, megszáradt tojásokat pedig kevés zsírral kenjük be, majd egy darabka papírtörlővel vikszoljuk fényesre.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!