Receptfeltöltés
Variációk epres süteményekre – piskótás, omlós, kevert tésztás sütik
Variációk epres süteményekre – piskótás, omlós, kevert tésztás sütik
Szerző: Wessely Márta

Az eper szezonja sajnos jóval rövidebb, mint szeretnénk, így azt a néhány hetet, amíg tart, alaposan ki kell használni. Az eper felhasználásának számtalan módja van, de valljuk be, hogy az egyik legfinomabb dolog, ami történhet az eperrel, ha süteménnyé nemesedik.

Az epernek nincsenek igazán kőbe vésett süteményei, mint a szilvának a gombóc vagy az almának a pite, az eper a tavasz összes könnyed süteményében jó helyen van, így nyugodtan áthangolhatjuk rá a család kedvenceit. Készíthetünk eperrel töltött gombócokat, süthetünk epres buktát vagy aranygaluskát, készülhet epres krémes, egy kevés eperrel feldobhatjuk a kedvenc fehérjés kardinálisunkat vagy egy saját nagy habcsókot, egy pavlovát is süthetünk, amihez már csak frissen felvert, édesített tejszínhab és sok-sok friss eper dukál.

Epres charlotte

Az eper nagyon jó helyen van a charlotte tortában. A piskótatekerccsel körített vagy babapiskóta léckerítés közé szorított krémes torta készítésénél nyugodtan szabadjára engedhetjük a képzeletünket, az epres krémet kedvünk szerint ízesíthetjük, sőt a krémbe nyugodtan tehetünk pluszban finomra vágott epret is. A fűszerezésnél szóba kerülhet a bazsalikom vagy egy kevés citromos kakukkfű, de vigyázzunk, ezeknek az ízeknek nem szabad tolakodónak lenni, csak annyit tegyünk a krémbe, hogy épp kiemelje az eper frissességét.

Epres trifle

A piskóta és a krémbe álmodott eper barátsága nem csak a charlotte tortából hozza ki a legjobbat, hanem az angoloknál oly népszerű, nálunk kevéssé ismert, de nagyon finom, könnyen elkészíthető réteges sütemény, a trifle esetében is. A trifle elkészítése sokban emlékeztet a nyolcvanas évek pudingos táldesszertjeire, nincsenek nagyon szabályai, csak jó minőségű piskótára, valamilyen krémre, édes tejszínhabra, sok gyümölcsre, sok fantáziára és egy kevés – hűtőben töltött - időre van hozzá szükség. A látványos süteményben nagyon jó helye van a krémes vagy épp félben hagyott epernek, vaníliás vagy lágyan citromos krémmel rétegezve kitűnő nyári desszert.

Epres tart tatin vagy epres galette

Ha az omlós tésztás süteményekbe szeretnénk epret csempészni, akkor vagy tart tatint vagy galettet készítsünk. Mindkét sütemény francia gyökerekkel bír, a tart tatin esetében a karamellizált gyümölcsre kerül a tészta, így sül össze, majd sütés után kell a talpára fordítani, míg a galettenél a vékonyra nyújtott omlós tészta lapot kell valamilyen krémmel megkenni, gyümölccsel alaposan megrakni, majd - a tészta széleit felhajtva, a tésztát durva szemű cukorral megszórva - megsütni. Az eper ebben szintén remek helyen van, egy kevés vaníliával, citromhéjjal ízesített krémsajt kitűnő választás a tésztára kerülő krémhez és utána már más dolgunk nincs, mint azt vékonyra szelt eperrel gazdagon beteríteni.

Epres bedobós

A kevert tésztás sütemények közül a klasszikus „bedobós” tésztában szintén jól muzsikál az eper. Itt fontos, hogy a sütőporos tészta hamar a sütőbe kerüljön, az eper ne áztassa el feleslegesen a tésztát. Ha igazán jó, rugalmas tésztát szeretnénk, akkor vagy joghurttal vagy tejföllel készítsük. Erre vannak külön receptek is, de ha az alapreceptben szereplő zsiradék részét vagy egészét cseréljük le ilyen tejtermékekre, az is jó megoldás. Egy nagyobb tepsi tésztára nagyjából egy kilónyi gyümölcsöt szánjunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!