Receptfeltöltés
A tökéletes krumplis tészta
A tökéletes krumplis tészta

A krumplis tészta mindenki számára egyet jelent a szilvás gombóccal, illetve a gombóc elkészítését övező macerával, amikor a meleg krumpli és a finomliszt véletlenül sem szeretne tésztává összeállni. A krumplival készített tészta azonban nem ördöngösség, és ha egyszer ráérzünk az elkészítés módjára, onnantól kezdve számtalan fogásba belekomponálhatjuk és sokféleképp elkészíthetjük.

Mitől lesz jó a krumplis tészta?

A krumplival készített tészta esetében csak néhány szabály van, ha ezeket betartjuk és nem dőlünk be a készítés közben felbukkanó problémáknak, akkor jó állagú, könnyen dolgozható tészta lesz a jutalmunk. A krumplis tészta egyik ellensége a víz. Éppen ezért nem jó friss, nyári krumpliból készíteni, hiszen annak nagyon magas a víztartalma és ezért nem lehet a frissen megfőtt krumplit azon melegében felhasználni, mert abban is több a gőz a kelleténél. Vannak iskolák, amelyek szerint a krumplis tésztához a krumplit hajában kell megfőzni, de mindenki emlékszik milyen rettentően macerás utána lehúzni a héját. Nyugodtan hámozzuk meg és kockázzuk fel a főzni kívánt krumplit, a lényeg úgyis az, hogy a főzés után a leszűrt zöldséget hagyjuk kihűlni, várjuk meg, amíg eltávozik belőle a felesleges nedvesség.

A krumplis tészta másik nagy ellenfele a mi türelmetlenségünk. A legtöbb kemény krumplis tészta azért születik, mert nem hiszünk az alapanyagoknak és jóval több lisztet adunk a krumplihoz, mint amennyi valójában szükséges. A krumplis tészta akkor lesz finom és könnyű, ha a lehető legkevesebb hozzáadott liszttel készül. Ez persze nehezíti a mi munkánkat, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Mi készülhet krumplis tésztából?

Gombóc, mi más. Nyár végén a kisebb sárgabarackokat burkolunk bele, ősszel besztercei szilva kerül a gombócunkba. A kedvelt gyümölcsökön kívül szinte bármivel tölthetjük. Az osztrák gőzgombóc mintájára tölthetjük szilvalekvárral, a bukta után szabadon mehet bele a házi baracklekvár, de idénygyümölcsökkel, fügével, apróra vágott érett körtével, különböző aszalványokkal is megtölthetjük.  Ha pedig töltetlenül készítjük el, akkor mártásokat kínálhatunk mellé vagy nagyobb tepsibe is zúdíthatjuk a sok- sok kicsi gombócot és vaníliás öntettel nyakon öntve össze is süthetjük.

A gombócból lehet nudli, forgathatjuk mákba, darált olajos magvakba, aranyszínűre pirított zsemlemorzsába vagy édesmorzsába, kínálhatunk mellé lekvárt vagy mákkal és szilvalekvárral összeforgatva ki is süthetjük és a sült „mocskos tésztához” adhatunk egy könnyű vanília sodót.

A sós fogásoknál köretként alkalmazhatjuk a krumplis tésztát. A nudlikat kevés zsiradékon le is piríthatjuk, az így kapott speclit pedig bármilyen húsétel mellé kínálhatjuk. Ha apró gombócokat készítünk a tésztából, akkor levesbetétként vagy szószos fogások köreteként, száraztészta helyett is jól használható. Az olasz konyha gnocchira hangolt fogásait javasolt átnézni, de egy jó juhtúrós sztapacskát is nyugodtan áthangszerelhetünk krumplis tésztára.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!