Ha már unjuk a szendvicshez a kenyeret, a zsemlét és a kiflit, ha nem kell a sült húshoz a nehéz köret, de jó lenne a saláta mellé valami finom, akkor pont a tortillára van szükségünk.
A tortilla üdítő változatosságot hoz a hétköznapokba. A Mexikóban kedvelt és szinte minden második fogáshoz használt kukoricatortilla kistestvérét, a búzalisztből készített lapos kenyeret egyre több helyen beszerezhetjük vagy akár mi magunk is megsüthetjük.
Ha szendvics, akkor tortilla
A tortilla ideális alapja lehet bármilyen szendvicsnek. A vékony, de jó szakítószilárdságú tésztába bármit becsomagolhatunk, még a szószos dolgokat is egészen sokáig képes megtartani, de ennek ellenére nem jó, ha olyan szendvicseket töltünk meg öntettel, amelyeknek akár több órát is ki kell bírnia, mielőtt elfogyasztanánk. A tortillába kerülhet vékony csíkokra vágott sonka, tépett saláta, uborka, reszelt vagy vékonyra szelt félkemény sajt, főtt tojás szeletek, de ízesített, kevert salátával is megtölthetjük.
A tortillában jó helye van a lecsöpögtetett halkonzevrnek, tojás- vagy virslisalátának, előző napról maradt, vékonyra szelt sült húsnak. Ha pedig valami autentikusabbra vágynánk, akkor nyugodtan készítsünk babos, rizses töltelékkel, quacamoléval, salsával, tejföllel megbolondított burritót, vagy a melegen ellenállhatatlan, sok-sok cheddar sajtot elnyelő quesadillát. Ez utóbbit valóban melegen érdemes fogyasztani. A serpenyőben percek alatt elkészíthető finomságot kedvünk szerint tölthetjük. A cheddar mellett kerülhet bele bármilyen félkemény sajt, és a szendvicsünk tovább turbózható pirított csirkefalatokkal, gombával vagy grill zöldségekkel is. A végeredmény pedig lenyűgöző, finoman pirult, roppanós tészta, benne az olvadt sajttal összeboronálódott töltelék.
Ha köret, akkor is tortilla
A tortilla a napközben étkezéseink előkészítését is megkönnyítheti, hiszen számos ragu mellé ideális köret, a könnyű vagy épp tartalmasabb salátákról nem is beszélve. A köretnek kínált tortillát egészben vagy cikkekre vágva érdemes lepirítani. Ehhez nincs szükség extra zsiradékra, csak egy tapadásmentes serpenyőre, amiben a tortillát a közepesnél magasabb hőfokon óvatosan megsütjük úgy, hogy mindkét oldala aranybarnára süljön. Az sem baj, ha sütés felénél egy kis sajtot reszelünk rá és a lap egyik felét a másikra ráhajtjuk.
Hogyan süssünk tortillát?
Tortillát mi magunk is készíthetünk. A búzalisztből készített lapos kenyérhez kevés zsiradékra, lisztre, némi vízre és egy csipet sóra van szükség. A jól gyúrható tésztát 8-10 bucira kell szedni, majd sodrófával vékony körökké nyújtani és a tésztalapokat teflon- vagy kerámia bevonatú edényben kisütni. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés közben ne púposodjanak fel a tésztakorongok, akkor egy tiszta konyharuhával kell lenyomni a serpenyőbe. Óvatosan, a tésztából felszálló gőz is könnyen égési sérüléseket okozhat!
A tésztát kedvünk szerint ízesíthetjük is, adhatunk hozzá friss zöldfűszereket, egy kis chilivel alakíthatjuk csípősre, sőt vékonyra vágott, reszelt zöldséget is süthetünk a tésztába.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!