Receptfeltöltés
Zotter, az osztrák csokoládébirodalom
2018.10.04.
Zotter, az osztrák csokoládébirodalom
Szerző: Wessely Márta

A kakaóbabból készített csokoládé ma már a mindennapjaink részét képezi. A reggeli kakaó, a délutáni csokis szelet, az esti levezető pár kocka csoki elfogyasztása közben eszünkbe sem jut, mennyi munka és idő kell ahhoz, hogy a kakaógyümölcsből kibontott magokból a boltok polcaira való termékek szülessenek.

A magyar határhoz közel eső, osztrák Zotter csokoládégyár minden kérdésünkre választ ad. Zotter úr és családja 1999 óta foglalkozik csokoládéval. A cukrász végzettségű Josef Zotter csokoládéval való kísérleteit hamar siker koronázta, Zotter úr a csokoládéban megtalálta a saját hangját, jellegzetes stílusát és vevőköre is kialakult. A csokoládémester azonban nem elégedett meg az egyedi hangvételű termékei sikerével, folyamatosan kereste, hogy hogyan tudna még magasabb minőségű alapanyagokból még jobb készterméket előállítani. Éppen ezért a nagy csokoládébeszállítók helyett egyenesen a kakaógyümölcsöt termesztő farmerekkel vette fel a kapcsolatot, és ma már számos csokoládéja bean to bar, azaz a babtól a szeletig követhető, rövid beszerzési láncon át kerül a gyárba, ami mindenki számára üdvös. Egyrészt a termelőnek több pénz marad a zsebében, hiszen nincsenek közvetítők, másrészt Zotter úr is jobban hatással tud lenni a kakaógyümölcs, a kakaóbabok sorsára, és mi is jól járunk, mert egészen egyedi ízvilágú, különleges csokoládék kerülnek az asztalunkra.

betekintes-a-gyarba.jpg

A gyárban az egész gyártási folyamatot megtekinthetjük. Ehhez nem kell se egészségügyi kiskönyv, se hajháló, nem magában a gyárban, hanem az azzal szoros egységet alkotó látogatóközpontban vehetjük górcső alá a csokoládékészítés folyamatát és magukat a termékeket. A tárlatvezetés elején megismerkedhetünk a kakaógyümölcs feldolgozásával, azzal, ahogy az érett gyümölcsöket lemetszik az egész évben termő fákról, ahogy a gyümölcsben rejtező magokat fermentálják, szárítják, majd pörkölik és így, ebben a formában szállítják át a gyárba. A bemutató kisfilmet követően már nem csak vásznon csodálhatjuk mindezt, hanem kezdődik a kóstolás. A gyárat körülölelő központ üvegfalú, mindenhol belátunk a gyárba, látjuk a különféle munkafázisokat, miközben megkóstolhatjuk a Zotter gyár által felhasznált pörkölt kakaóbabokat. A babok között – akárcsak a kávé esetében – találni gyümölcsösebb, földesebb ízű, füstösebb, csonthéjasokra emlékeztető ízvilágú, kissé savas vagy kellemesen lágy babokat is. A pörkölt kakaóbab nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, érdemes tesztelni a teljes kínálatot.

regi-porkologep.jpg

Persze mértékkel, hisz ez csak a kezdet. A kakaóbab feldolgozási folyamata a látogatóközpontban is lekövethető. Megkóstolhatjuk a tejcsokoládék összetevőjeként jól ismert cukrot, tejport, fűszereket, majd úgynevezett konsírozatlan csokoládét is kóstolhatunk, amelyben már találkoztak a szükséges alapanyagok, de az emulzió még nem jött létre. A konsírozatlan csokoládé darabos és rendkívül intenzív, sokkal drasztikusabb íze van, mint magának a pörkölt kakaóbabnak.

A konsírozást követően már az általunk ismert és kedvelt textúrában jelenik meg a csokoládé, a gyár által előállított összes alapízt megkóstolhatjuk, azaz tesztelhetjük a 100%-os perui csokoládét, kipróbálhatjuk a 90%-os bolíviai csokoládét vagy a 75% madagaszkári csokoládét, amelyeknél nagyon jól követhetők a kakaóbabban tapasztalt ízjegyek. A tejcsokoládé kedvelőinek is számtalan lehetőségük van kóstolni, sőt fehér csokoládé és gyümölcsös csokoládé fronton szintén bőven akad választék.

tablas-csokoladek-kostoloja.jpg

A folyékony csokoládékat követően, az alapcsokoládé szilárd, már táblás változataival is megismerkedhetünk. Zotter úr zsenije abban áll, hogy a különféle kakaó szárazanyag tartalommal bíró táblákban képes megőrizni a kakaóbab eredeti ízét. A kakaóbab pont olyan, mint a szőlő, amiből bort készítünk. A helyi talaj, az őt körülvevő növények, a páratartalom, a napos órák száma mind-mind befolyásolja az adott fajta ízét. Ezt képes átörökíteni a csokoládéiba az osztrák csokoládémester úgy, hogy a lehető legkevesebb - magas minőségű - adalékanyagot adja a kakaómasszához.

Természetesen nem csak natúr táblái vannak a gyárnak, sőt a Zotter márka leginkább nem is ezekről ismert, hanem az egészen egyedi réteges, töltött csokoládékról, amelyek között olyan izgalmas tételeket találni, mint a vaddisznótöpörtyűs szilvás, a halas vagy épp a sajtos.

A gyárban tett látogatásunk során megkóstolhatjuk az ivócsokoládékat is, itt az alapcsokoládé ízei mellett számos egyéb, ízesített tétellel is találkozhatunk. Az ivócsokoládékat forró habos tejbe kell belepottyantani, majd két perc után alaposan elkeverni, és már kész is a sűrű, de nem fujtós forró csokoládé.

keszul-a-forro-csokolade.jpg

A látogatóközpontban a gyár nugátjait, gyerekeknek készített apró szórócsokoládéit, drazsírozott tételeit mind-mind tesztelhetjük.

A Zotter gyár kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élvezetes kirándulás, ahol rengeteg mindent megtudhatunk a kakaóbabról, a belőle készített csokoládékról, miközben értő tolmácsolásban kóstolhatjuk meg a műfaj legjobb tételeit.

csokoladeautomata.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!