Receptfeltöltés
Télből a nyárba: főzzünk olaszul! – második rész
Télből a nyárba: főzzünk olaszul! – második rész
Szerző: Wessely Márta

A januári borongós időből könnyedén elmenekülhetünk, nem kell hozzá más, csak egy jó kis gasztronómiai kalandtúra, amely Itáliába vezet minket. Az olasz konyhát szinte mindenki kedveli, a legismertebb fogásait otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Risotto                   

A tészták mellett, a rizs is fontos részét képezi az olasz gasztronómiának. Míg mi azt szeretjük, ha pergős, hosszú szemű rizs kerül a tányérunkra, addig az olaszok kifejezetten a kis, kerek, magas keményítőtartalommal rendelkező, kissé „csammogós” végeredményt kínáló rizsfajtákat részesítik előnyben, mint a carnaroli vagy az arborio. A magas keményítőtartalom és a kis, kerekded forma azonban nem elégséges ahhoz, hogy tökéletes rizottót készítsünk. A rizottó titka a rááldozott időben és a minőségi alapanyagokban rejlik. Az olasz rizsétel ugyanis folyamatos törődést, odafigyelést igényel. A rizottót kedvünk szerint ízesíthetjük, de ha szeretnénk valóban itáliai ízélményekre szert tenni, akkor jóféle alaplével és fehérborral főzzük fel a rizst és ízesítsük vargányával, gorgonzolával.

Arancini

Ha valamilyen csoda folytán maradna a rizottóból, akkor készítsük el a szicíliaiak kedvencét, a narancsszín morzsabundájáról elnevezett rántott rizsgolyót, az arancinit. Az arancinihez természetesen az előző napról maradt párolt rizs is tökéletesen jó, itt kicsit több munkánk lesz azzal, hogy összetartó gombóccá formáljuk, de megoldható. Az arancinit kedvünk szerint ízesíthetjük és tölthetjük is. Egy falatka gorgonzola, mozzarella, egy kockányi camembert igazán jól illik ehhez az ételhez. A panírba forgatott rizsgolyókat bő olajban kell kisütni, s azon melegében ehetjük is.

Tiramisu, canolli és az ezerlevelű sfogliatelle

Az olasz kulináris élvek mit sem érnek desszertek nélkül. A babapiskóta alapon nyugvó, kávés, mascarponés tiramisu már a kilencvenes években kedvelt sütemény volt hazánkban. Az olasz alapanyagoknak köszönhetően egyre jobb és autentikusabb változatokat készíthetünk és kipróbálhatjuk a kávé helyett citromlikőrrel, azaz limoncelloval operáló változatot, amely a nyári hónapok egyik sztárja lehet. Az olaszok nem csak sajtkrémből tudnak csodákat készíteni, hanem a tejszínt is tökéletes desszertté teszik. Erre jó példa a könnyen elkészíthető, bármilyen idénygyümölccsel vagy karamellkrémmel kínálható rezgős panna cotta.

A dél-olasz régiók édességei között szintén érdemes szemezgetni. Az édes ricottás krémmel töltött roppanós tésztatölcsért, a canollit is elkészíthetjük otthon, bár ennél a tésztánál azért szükség van némi konyhai gyakorlatra. Ez fokozottan igaz a Campanga környékén népszerű sfogliatellére, amely a mi rétestésztánkra emlékeztető alapon készül. Az ezer és egy ropogós rétegből álló tésztakagylót a legtöbbször citromos ricottakrémmel töltik, de csokoládés vagy épp vaníliás sfogliatellével is találkozhatunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!