A hideg házi meggylevesben ott az egész nyár. Benne van a napsütés, a fán ringó érett gyümölcsök, az illatoktól terhes piaci séták, a nyári szünet és a forró napokon az árnyékban hűsölés. A meggyleves alapjában véve egyszerű étel, mégis sokan esküsznek a saját nagymamájuk, édesanyjuk készítette leves egyedi ízére, extra receptjére, azaz ahány ház, annyi meggyleves.
A meggylevesnek nincsenek titkai, jó meggy kell bele, sok meggy kell bele, érett meggy kell bele, de ha kevésbé érett az se baj, úgy savanykásabb lesz a végeredmény. A meggyleveshez más gyümölcs nem szükségeltetik, talán egy kis nyári alma vagy vackorkörte mehet mellé, esetleg ringló vagy cseresznye, de a hangsúly minden esetben a meggyen van.
Hogyan fűszerezzük a meggylevest?
Az alaposan leöblített gyümölcsöt a leggyakrabban enyhén édesített, finoman sózott vízben főzik meg. A kompóthoz hasonlóan a meggylevesbe is kerülhet egy kis citromhéj, amiről gondosan leszedtük a héj alatt kesernyés, fehér részeket, kevés fahéj, egy darabka vanília rúd vagy néhány szem szegfűszeg.
A meggy jó barátságot ápol a zöld fűszerekkel is, bátran választhatunk az ablakpárkány zöldjeiből, egy kis menta, citromfű vagy bazsalikom kerülhet bele. A fűszereket célszerű teatojásba vagy tüllzsákba pakolva a leveshez adni, hogy könnyen el tudjuk távolítani a főzés végén.
Ha mélyebb, karakteresebb meggylevest szeretnénk, akkor vörös bort is önthetünk hozzá a főzés idején, illetve kevés meggylikőrrel, rummal szintén megbolondíthatjuk.
Hogyan sűrítsük, gazdagítsuk a meggylevest?
A meggylevest többféle módon is sűríthetjük. A hagyományos, tejfölös habarás mellett tejszínnel, joghurttal, görög joghurttal, esetleg mascarponeval gazdagíthatjuk, illetve magtejekkel, kókusztejjel szintén készíthetjük a levest. Ha kifejezetten sűríteni szeretnénk, akkor akár önmagával vagy kevés almával is megtehetjük, azaz leturmixolt főtt almát adhatunk hozzá vagy botmixerrel krémesíthetjük a levest, és a meggy egy részét. Ezen kívül a levest befogathatjuk keményítővel is, illetve kevés zselatinnal adhatunk neki kocsonyásabb állagot (ezt idézi elő az is, ha valaki pudingporral készíti el a levest).
Mivel gazdagítsuk a meggylevest?
A meggylevest megszórhatjuk pirított dióval, mandulareszelékkel, nagy tejszínhabrózsákkal tálalhatjuk, készíthetünk hozzá fehérjehabból galuskákat, apró túrógombócokat, vagy akár édes salzburgi galuskát is főzhetünk bele.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!