Receptfeltöltés
Gerslit a konyhába!
Gerslit a konyhába!
Szerző: Wessely Márta

A hántolt árpa, azaz az árpagyöngy vagy más néven gersli levesbetétként, köretként, töltelékként és főételként is megállja a helyét a konyhánkban, könnyű beleszeretni, hiszen elkészítése egyszerű, állaga, textúrája pedig rendkívül izgalmas.

Árpagyöngyöt a levesbe!

A legtöbb esetben levesbetétként találkozni az árpagyönggyel. A méretre leválogatott hántolt árpa valóban jó helyen van a levesben, az áztatott gerslit - a rizshez hasonlóan – adhatjuk zöldséglevesekhez, gazdagíthatunk vele krémleveseket, illetve gombóccá formálva is főzhetjük a levesben vagy a leves mellé. A gersli jó kiegészítője a ragulevesek apró tésztabetétjének, jól megfér a bablevesben lévő nokedli vagy a gulyáslevest teljessé tevő csipetke mellett.

Gerslit a főzelékbe!

A gersli azonban nem csak a leveseinket gazdagíthatja, hanem habarás, rántás helyett áztatott gerslit szórhatunk a főzelékeinkbe. A magok felveszik a felesleges nedvességet és az sem baj, ha utána önmagával besűrítve, kicsit turmixolva kínáljuk a főzeléket. A gersli jó helyen van a kelkáposzta főzelékben, adhatjuk paradicsomos főzelékekhez, tehetjük a finomfőzelékbe, illetve borsóval, feles borsóval vagy babbal is elkeverhetjük.

Rizottó helyett orzotto

Bizony, az olaszok is felfedezték, hogy az arborio vagy carnaroli rizs mellett az apró szemű, kerek árpából kitűnő rizottóféle kanyarítható. A gersliből készített rizottó szinte lekörözi a rizzsel készített klasszikusokat, az árpa ízben és állagban könnyedén felülmúlja a magas keményítőtartalmú, apró szemű rizseket. A gersli azonban nem csak orzottonak kitűnő, hanem szimplán rizs helyett is kínálható. A rizzsel készített köretekben bárhol alkalmazható, azaz lehet belőle rizses hús, rizibizi, készíthetünk vele piláfot, paellát, vagy indiai biryanit. Ezeknél az ételeknél csak az elkészítés módja más: a rövidebb főzési időt igénylő fogások esetén a gerslit a főzés előtt javasolt beáztatni.

Árpát a töltelékekbe!

Az árpagyöngy tökéletesen megállja a helyét a töltelékekben, javasolt kipróbálni az árpagyönggyel töltött  sült paradicsomot, az árpás-húsos töltelékkel gazdagon megtöltött, paradicsomszószos paprikát, az árpagyöngyös kellevelet, de töltött dagadóhoz, csirkecombhoz szintén célszerű felhasználni a gerslit.

Árpagyöngyöt a főételekbe!

Az árpagyöngy ideális helyen van a klasszikus egytálételekben. Ilyen a hűvös idő beálltával terítékre kerülő sólet, a kifejezetten gerslire épülő leszármazottja, a ricset, de székelykáposztában vagy bármilyen más húsos egytálételben szintén megtalálni a gersli helyét és létjogosultságát.

Gersli egyéb felhasználási módjai a konyhában

A felsoroltakon túl gerslivel készülhet saláta, ahol a kifőtt, kihűlt árpát keverjük el ízlésünk szerint. Az olasz rizses saláta, a különféle bulgursaláták, illetve a kuszkuszos előételek alapján bármilyen hasonló fogást elkészíthetünk főtt gerslive. Ugyancsak felhasználhatjuk vegán ropogósok, fasírozottak készítéséhez. A főtt gerslit kis liszttel, tojással összefogatva, apróbb lepcsánkának formázva kevés olajban kisüthetjük és feltétként kínálhatjuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!