Receptfeltöltés
A varázslatos eper
A varázslatos eper
Szerző: Wessely Márta

A piros gyümölcsök királynője az ízes, illatos eper, amely nélkül elképzelhetetlen a tavasz, a kora nyár. Bár már február végén a hiperszuperekben ott kelletik magukat a spanyol és görög gyümölcsök, de az igazi mégiscsak az, amikor a helyi piacon jelenik meg a szabadföldi eper, amelynek semmivel össze nem téveszthető aromája és illata van.

Epres saláták

Az eper természetesen önmagában is szakmányban fogyasztható, de számos süteménybe, főfogásba, levesbe szintén könnyedén belekombinálhatjuk. Az epres sütemények, pohárdesszertek mellett, a salátáinkba tehetünk egy kevés apró szemű epret vagy cikkekre, szeletekre vágott nagyobb epret, illetve készíthetünk eper carpacciot, amit kevés balzsamecettel meglocsolva, apró szemű mozzarellával és friss bazsalikommal kínálhatunk.

Epres leves

Az eperből levest is főzhetünk, vagy főzés nélkül alkothatunk epres leveket, turmixokat, smoothie-kat, amiket nem csak reggelire vagy uzsonnára fogyaszthatunk, hanem levesnek is kínálhatjuk őket, kevés tejszínhabbal, vékonyra metélt mandulával dekorálva és friss epervelővel vagy frissen készített eperraguval társítva. Jó tudni, hogy az eperlevesbe kitűnő betét az apró túrógombóc is.

Eperragu

Az eperragu elkészítéséhez semmi extra alapanyagra nincs szükség, csak a friss epret kell egy kis cukorsziruppal összefőzni. Ha szeretnénk, akkor friss bazsalikomot, kevés zöld borsot, esetleg citromfüvet adhatunk a raguhoz. A fűszereket célszerű úgy a raguhoz adni, hogy könnyen kiszedhetők legyenek, azaz kötegbe összefogva tegyük a gyümölcs mellé. A főzés idején túl, a kész raguval is hagyhatjuk még egy bő 10 percet a fűszereket, fedő alatt, hogy jobban átjárja a gyümölcsöt az ízük, illatuk.

Az eperragut zselírozhatjuk is, pektinnel sűríthetjük vagy zselatinnal, agar-agarral adhatjuk meg az állagát. Ebben az esetben a friss, kihűtött ragu ideális bármilyen tortára, süteményre vagy pohárdesszertre.

Epres desszertek

Ahogy az apró túrógombóc ideális partnere az eperlevesnek, úgy kitűnő választás az eperragu a klasszikus túrógombóc mellé. Friss eperraguval köríthetjük még a császármorzsát, az amerikai palacsintát, a friss krumplinudlit vagy a belga gofrit is.

Az epres desszertek közül mégis talán a legkedveltebbek a pohárkrémek. Ami nem véletlen, hiszen a könnyű tejszínes vagy krémsajt alapon nyugvó, finoman fűszerezett krémeknek valóban ideális partnere a friss eper. Az eperhez szintén jó választás a cukrászkrém, amelynek tejszínhabbal lazított változatát nem feltétlen kell sült vajas lapok közé tenni, bőven elég, ha egy nagyobb kehelybe halmozunk belőle, tetejére friss tejszínhabot illesztünk, és sok-sok eperrel kínáljuk.

A piskótatortákba, tekercsekbe szintén ott a helye az epernek, de szinte bármelyik túrós süteménybe kerülhet belőle. Nagyon finom az epres-túrós rétes, az eperréteggel gazdagított túrótorta vagy a fél eprekkel dekorált joghurttorta.

Eper tárolása

Az eper sajnos nagyon könnyen sérül, így szállítani, tárolni is csak nagyon óvatosan lehet. Ha nagyobb mennyiségű epret veszünk, mindig tudjuk, hogy mikor és hogyan fogjuk felhasználni. Az eper a hűtésért sem rajong, a felületén képződő pára könnyen rohasztja. Legjobb, ha azon frissiben megesszük vagy feldolgozzuk a vásárolt gyümölcsöt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!