Receptfeltöltés
Zöldturmix: egészség egy hörpintésre
2018.01.26.
Zöldturmix: egészség egy hörpintésre
Szerző: Wessely Márta

A reggeli folyadékbevitel nagyon fontos, de az sem mindegy, hogy milyen folyadékot választunk a reggelink mellé vagy helyébe. A megszokott kávé és tea helyett érdemes áttérni a frissen facsart gyümölcslevekre, a natúr – citrommal vagy zöldfűszerekkel ízesített – vízre, illetve a különféle turmixokra.

A gyümölcsös alapú turmixokat már régóta szeretjük és fogyasztjuk, a zöldségek ilyen módon történő bevitelétől azonban sokan ódzkodnak, holott a zöldturmixokból is lehet olyan finomakat készíteni, mint a csak gyümölcsöt tartalmazó változatok.

Gyümölcs-zöldség turmixok

A zöldturmix nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag zöldségeket használunk fel, hanem a zöldségek is megjelennek ezekben az italokban, legtöbb esetben a felhasznált alapanyagok közel fele lesz zöldség. A gyümölcs bázisú, zöldségekkel, zöld fűszerekkel ízesített italokat könnyű megszeretni, csak az eddig ismert turmixokat kell picit átalakítanunk.

Milyen gyümölcsöt tegyünk a zöldturmixba?

A gyümölcsös-zöldséges smoothie alapja lehet a banán, az avokádó, a kivi, az alma, az ananász, egy érett mangó, esetleg papaya, de narancsra vagy épp grapefruitra is épülhet az italunk.

Ha a szín nem számít, akkor nyugodtan válogathatunk a különféle bogyós gyümölcsök között is, amelyeket szinte bármikor beszerezhetünk, fagyasztva. A málna, eper, ribizli vagy áfonya mellett a friss vagy fagyasztott szilva, sárgabarack is ideális turmix alapanyag.

Milyen zöldségeket tehetünk a zöldturmixba?

A turmixba számtalan zöldség otthonra lelhet. A gyümölcsökkel gyakorta összeboronált, édes, lédús sárgarépa, az illatos zeller, a szintén édeskés cékla, sütőtök, batáta is mehet bele.

A gyökérzöldségeken kívül jó helye van a turmixban a kelkáposztának, a kínai kelnek, a madársalátának, rukkolának, a római szívsalátának, a jégsalátának, az angolzellernek, a sóskának, a lollonak, a bébispenótnak. A mostanság oly kedvelt csírákból is tehetünk egy bő evőkanálnyit a turmixba.

Mivel fűszerezzük a turmixot?

A turmixokba szinte az összes zöld fűszerből kerülhet, persze nem egyszerre. Petrezselyem, kakukkfű, oregánó, rozmaring, koriander, menta, citromfű, zellerlevél, zsálya. Ezek nem csak ízesítik az italunkat, hanem tovább növelik – a már amúgy nem elenyésző – vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

A zöld fűszerek mellett reszelt citromhéjjal, limehéjjal is feldobhatjuk a reggeli koktélunkat, akár a gyümölcs levével együtt, a téli, megfázásokkal tarkított időszakban egy kevés frissen őrölt gyömbérrel is megadható az ital karaktere, illetve a gyümölcsös smoothiek kedvelt fűszerei, a fahéj, a szerecsendió is ízesítheti az italt.

fahej.jpg

Mivel hígítsuk a zöldturmixot?

A gyümölcsökből és zöldségekből készített italt számtalan módon hígíthatjuk. Adhatunk hozzá vizet, tejet, natúr joghurtot, kefírt, magtejeket, kókusztejet, de gyümölcsprésben facsart sárgarépalevet, friss vagy dobozos gyümölcslevet, lehűtött zöldteával vagy gyümölcsteával szintén megadhatjuk az italunk tökéletes állagát.

kokusztej.jpg

Hogyan édesítsük a zöldturmixot?

A zöldturmix esetében érdemes folyékony édesítést alkalmazni, a cukor nem minden esetben olvad el hiánytalanul. A mézen kívül édesíthetünk különféle szirupokkal, illetve folyékony édesítőszerrel is elérhetjük a kívánt hatást.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!