Receptfeltöltés
Bruschetta, egy falatnyi nyár
2019.05.12.
Bruschetta, egy falatnyi nyár
Szerző: Wessely Márta

A nyári időszak legjobb előétele, az egyszerűségében nagyszerű paradicsomos pirítós, amely szinte minden mediterrán országban jelen van, kisebb-nagyobb csavarokkal, de ugyanazt képviseli: a legegyszerűbb étel, a legjobb alapanyagokból.

Bár a spanyol pan amb tomate is remek változata ennek a fogásnak, de mégis az olasz csizma bruschettáját ismerjük leginkább, ez az ihletadó forrásunk, ha a nyári melegben, egy hideg főfogás előtt, vagy a grillezéskor, a sülő húsokra várakozva valami finom aprósággal kívánjuk elindítani az étkezést.

A klasszikus bruschetta a legtöbb esetben egy szeletnyi pirított kenyér, amelyet egy gerezd friss fokhagymával dörzsölünk be, majd extra szűz olívaolajjal meglocsolva, sóval, friss bazsalikommal meghintve adunk az asztalra.

Milyen kenyérből készüljön a bruschetta?

Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen kenyérrel dolgozunk. A bruschetta alapja nem lehet a melegszendvicseknél még csak-csak működő toast kenyér, a bruschettához rusztikus házi kenyér szükségeltetik, a legjobb a baguette-típusú, roppanós héjú, falatnyi szeletekre metélhető kenyér, de jó minőségű házikenyérből szintén elkészíthetjük.

Hol pirítsuk a kenyeret?

A bruschetta pirulhat kenyérpirítóban, de platnin, grillrács alatt (szalamanderben), esetleg a hús sütésére már előmelegített grillen, gyakorta fogatva is előkészíthetjük.

Mivel ízesítsük a bruschettát?

A korábban felsorolt feltéteket ki is egészíthetjük, a fokhagymával finoman áthúzott pirítósra nem csak olívaolaj, só és bazsalikom kerülhet. Nagyon jó és klasszikus feltét a friss, napérlelte paradicsom, amelyet vékony szeletekben, vagy apróra kockázva is a pirítósra halmozhatunk. A paradicsomot nem csak magában tehetjük rá, átkeverhetjük apróra kockázott pritaminpaprikával, kerülhet hozzá friss uborka, fűszerezhetjük bazsalikommal, zsályával, kakukkfűvel, rozmaringgal, oregánóval vagy ezek keverékével. A fűszerezéshez nagyon jó az olaszok ezernyi pesztója, amelyet akár mi magunk ugyancsak elkészíthetünk. A pesztót keverhetjük a raguhoz, vagy olívaolajjal fellazítva már eleve ezzel kenhetjük meg a megpirított kenyérszeleteinket.

Vega vagy húsos?

A húsok sem feltétlen kell, hogy hiányozzanak a bruschettáról, vékony pármai sonka csíkokat is beledolgozhatunk a paradicsomos ragunkba, illetve az apróra kockázott grillhúsokkal (vagy épp grillzöldségekkel) úgyszintén gazdagíthatjuk a majdani feltétet.

A bruschetta nem csak előételnek kitűnő, az olajos kenyér tökéletes falatka a nyáresti borozások, sörözések alkalmával, ha van kedvünk és időnk, akkor a spanyol tapastálak hagyományait követve számtalan variációban is kínálhatjuk a bruschettát. Készíthetünk klasszikus fokhagymás-paradicsomos változatokat, de olívabogyós fetakrémmel, padlizsánkrémmel, sült paprikás paradicsomraguval, sült húsos gombaraguval, grillezett cukkinivel megpakolt kenyérszeleteket is kínálhatunk, vagy a lepirított kenyerek mellé kínálhatjuk, hogy vendégeink maguk készíthessék el a számukra szimpatikus feltétekkel a kenyérvariációikat.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!