Receptfeltöltés
Csőben sült fogások
2017.11.09.
Csőben sült fogások
Szerző: Wessely Márta

A háziasszonyok körében nem véletlenül oly népszerűek a csőben sült, azaz gratinírozott fogások. A tepsiben, hőálló tálakban vagy épp cserépedényekben összesütött ételek nem csak időt takarítanak meg a szakácsuk számára, hanem rendkívül finomak, laktatóak is.

A csőben sütött ételeknek régóta nagy szerepe van a világ gasztronómiájában. A hosszan, lassan, biztonságban készíthető fogások jelentős része ugyanis pont csőben, azaz kályha vagy kemence melegében sült, szépen lassan, míg a ház asszonya más ház körüli teendőit is el tudta látni. Ez ma sincs másképp, a csőben sütött fogások egyik hatalmas nagy előnye, hogy a sütőben készülnek, nem igényelnek túl sok feladatot és egy, azaz egy tepsi marad az ebéd vagy vacsora után, amit el kell mosni.

Csőben rengeteg minden süthetünk, műfaji megkötés nincs, a lehetőségek rendkívül tágak. Csőben süthetünk különféle zöldséges és húsos ragukat, magukban vagy épp – az angol pásztor pite hatására – krumplipürével betakargatva. Közös tepsi vagy cseréptál ölelésében születhetnek zöldséges fogások, tésztás főételek, esetleg rizzsel gazdagított klasszikusok.

pasztorpite-cottage-pie-angol-csoben-sult.jpg

Gratinírozás

A csőben sült ételek egy részénél a gratinírozás manapság már nem minden esetben a hosszan érlelődő sütést jelöli, hanem a vastag, legtöbb esetben sajtból álló takaróréteget jelzi, amely alatt a ki tudja hány edényben született, de végül mégis együvé került alkotóelemek pihennek.

A sajttal való gratinírozáshoz sokféle termék közül választhatunk, nem is feltétlen kell egy fajtát használni, csinálhatunk különféle mixeket is. A legjobb, ha félkemény sajtokkal dolgozunk, ezek ugyan nehezebben olvadnak, de van tartásuk, szép arany kéreggel fogják bevonni a készülő ételt. A lágy sajtok esetében nagy az esélye annak, hogy a megolvadt sajt szinte eltűnik az étel rétegei között. Ez abban az esetben nem probléma, ha keverjük a különféle sajtokat. Rendkívül kényelmes és biztos sikert hozó megoldás, ha raclette-hez való sajttal fedjük az ételünket.

De a gratinírozás nem csak a sajttal megalkotott szépen pirosló kérget jelenti, ezt az aranyló réteget számtalan módon elkészíthetjük: krumplipürével, tejfölös-tojásos keverékkel, tejszínnel, besamelmártással vagy ezek keverékéből alkotott krémpaplannal is operálhatunk.

Kedvenc csőben sült fogásaink

A csőben sült fogások között igazi klasszikusnak számít a rakott krumpli, ahol hol a tejföl, hol a tejszín, hol a sajt az, ami szépen megpirul a tetején, de tény és való, hogy ennek az ételnek a lelkét a csőben sütés adja meg. Ugyancsak így válik teljessé a rizzsel, darált hússal bőven megpakolt rakott kel- vagy savanyú káposzta, és a tejföllel, sajttal rétegzett sertésszeletnek is jól áll a sütőben együtt töltött idő.

Gratinírozott desszertek

A desszertek között is akadnak igazi csőben sült példányok, amelyeknél a gratinírozáshoz sok esetben cukorral felvert tojásfehérjét használunk, ez az a réteg, ami szép aranybarnára sül a desszertünk tetején. Ebbe a kategóriába tartozik a pozsonyi kocka, a máglyarakás és a többi kenyér- vagy kalácsfelfújt. A sült túrós palacsinta szintén gratinírozva készül, igaz őt vaníliaöntet öleli körül.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!