Receptfeltöltés
Falatnyi élvezet: cupcake
2018.04.05.
Falatnyi élvezet: cupcake
Szerző: Wessely Márta

A muffin kistestvére igazi aduász, ha vendégeket várunk vagy csak szeretnénk valami látványos, de könnyen elkészíthető desszerttel meglepni a családunkat.

A muffin formájú, ám annál jóval kisebb cupcake tömör gyönyör, minden benne van, amitől szerethető és ami felér egy szelet torta kalóriatartalmával. De a cupcake pont ettől jó, a formája mellett, a tésztájában és a krémben rejlő minőségi alapanyagok teszik igazán ellenállhatatlanná.

A cupcake nem muffin

A két sütemény csak formájában hasonlít egymásra, a cupcake összetettségében, komplexitásában inkább a francia monodesszertek világát idézi, csak épp nem kell hozzá cukrász képzettség, hogy elkészítsük.

A cupcake sokáig főleg a gyerekzsúrok asztalain jelent meg, de az utóbbi évek esküvői trendjeiben egyre nagyobb szerepet kap, már nem csak a desszertasztal elengedhetetlen eleme, hanem kisebb esküvőkön a torta is sok esetben megannyi, tortatálra halmozott cupcakeből áll.

A cupcake tésztája

A cupcake jellemzője a tökéletesség, amely mind a beltartalmára, mind a küllemére vonatkozik. Az igazi cupcake vajban, tojásban gazdag, sütőporos alaptésztával készül, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk. A tészta lehet klasszikus, vaníliával finoman hangolt vagy épp holland kakaóporral színezett és ízesített, de a fűszerezés és a színezés tovább fokozható. Készíthetünk céklaporos red velvet piskóta alapot, a szezonnak megfelelő fűszerekkel keverhetjük a bevált tésztáinkat, a lisztet részben felcserélhetjük maglisztekre, lehet mandulalisztes vagy épp pörkölt mogyoróval gazdagított piskóta is a cupcake tésztája.

A cupcake dekorálása: krémek, töltelékek, fondant és marcipán

Az elkészült tésztát sokféleképp dekorálhatjuk. A viszonylag kis tésztához gyártott célszerszámokkal kiszedhetjük a piskóta egy részét, ahova felfőzött lekvárt, gyümölcszselét, fűszeres vagy épp alkoholos folyadékba áztatott aszalt gyümölcsöt, friss, szezonális gyümölcsöt is rejthetünk, de kerülhet ebbe a mélyedésbe karamellkrém, mogyorókrém vagy abból a vajas krémből egy kevés, amivel az egész sütemény dekorálni szeretnénk.

A cupcakehez ugyanis a vajkrém dukál. Nem kell belőle túl nagy mennyiséget a tésztára ültetni, de a habzsákból dekorcsővel kitolt krémnek szépen ülnie kell a tészta tetején. A krém lehet egyszerűen ízesített, de színezhetjük, variálhatjuk a végtelenségig, sőt márványozni, variegálni is lehet különféle szószokkal, öntetekkel.

Ha nem szeretnénk vajkrémmel dolgozni, akkor érdemes kipróbálni a natúr sajtkrémet, a mascapronét is, amely alapvetően íztelen, így kedvünk szerint alakíthatjuk és a hűtésre – a vajhoz hasonlóan – nagyon jól reagál.

A krémet nem csak ízében változtathatjuk, hanem a habcsővel is tovább alakíthatjuk, illetve cukordíszekkel, házilag készített marcipán vagy fondant dekorációval is elláthatjuk, sőt a krémek helyét maga a marcipán is átveheti. A nagyobb utazásra szánt süteményeknél a marcipánnal történő dekoráció javasolt, sokkal jobban bírja a gyűrődést, mint a vaj-, vagy sajtkrém.

A marcipán és fondant bevonatok mellett a falatnyi süteményeket különféle cukormázakkal is bevonhatjuk.

valentin-desszert-muffin.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!