Receptfeltöltés
Főzőtök a konyhában
Főzőtök a konyhában
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi zöldségek közül sokak kedvence a főzőtök, amelyet leggyakrabban már előre feldolgozott formában, pucolva, gyalulva viszünk haza, s ezzel a tök felhasználása is megpecsételődött: jó eséllyel főzelék lesz belőle.

A friss, zsenge tavaszi tökből azonban számtalan más fogás is készíthető. A kisebb, valóban zsenge példányokkal szinte alig van munka, egy alapos mosás, az erősebb magok kiszedése után már csak fel kell őket dolgozni.

Töltött tök

A zsenge főzőtökökből készíthetünk töltött tököt. A töltött tökhöz a tököt felhasíthatjuk hosszába, majd kivájva a közepét előkészíthetjük a töltéshez, illetve kétujjnyi karikákra is metélhetjük, amelyeknek közepét szintén kikaphatjuk, hogy legyen elég helye a tölteléknek.

Mivel töltsük a tököt?

A tökhöz leggyakrabban darát sertéshús alapú tölteléket használnak, de ettől bőven el lehet térni. Készíthetünk marhahúsos, bárányos vagy szárnyasból való töltelékeket, de négysajtos, fetás, gorgonzolás töltelékkel, vegetáriánus paradicsomos grillzöldséges raguval, vagy csicseriborsós raguval is megtölthetjük az – így vagy úgy – keletkezett üregeket.

Ha a húsos vonalon maradunk, ott is variálhatunk az elkészítésen, a dinsztelt hagymával átfogatott húshoz adhatunk párolt zöldségeket, lecsepegtetett konzerv zöldségeket, keverhetjük beáztatott, kifacsart zsemlével, darával, zabpehellyel vagy zsemlemorzsával. A fűszerezés is sokféle lehet, a klasszikus, pirospaprikás alapot mellőzve, mediterrán fűszerezésű, zöldfűszerekkel megbolondított töltelékeket szintén készíthetünk, ahol természetszerűleg előtérbe kerülhet a kapor, de oregánóval, petrezselyemmel, zsályával, kakukkfűvel, rozmaringgal, borsikafűvel vagy lestyánnal is ízesíthetjük.

A betöltött tökhajót vagy tökszeleteket pedig javasolt kevés parmezánnal kevert reszelt félkemény sajttal megszórni, s így sütni. A sajt jó indikátor, a közepesen meleg sütőben készített fogás szinte biztosan elkészül, mire a sajt alaposan megszínesedik a tetején.

Tökleves

A töltött tökön kívül készíthetünk töklevest is. A zsenge tököt csak ki kell emelni a héjából (meghámozni), magjait eltávolítani, majd kockára vágva, kevés zsiradékon megfonnyasztani. A tök hamar átpárolódik, s akkor már turmixolhatjuk is. Nem feltétlen kell az összes tökkockát leturmixolni, javasolt egy-két leveseskanálnyit félretenni, s azzal gazdagítani az elkészült levest. A leves plusz sűrítést nem igényel, kedvünk szerint fűszerezhetjük, alaplével lazíthatjuk, s tálaláskor a tökkockák mellett kihűlt sült hús falatokkal is gazdagíthatjuk.

A tökleves hidegen is kitűnő, ilyenkor kínálhatunk mellé néhány szál grissinit, vagy egy-két szelet bruschettát is.

Hideg tökfőzelék

A hagyományos tökfőzelék mellett javasolt kipróbálni a hideg tökfőzeléket is, amely valóban csak a zsenge, tavaszi tökből az ideális. A tök mellé kerülhet cukkini is, nagyon jól muzsikálnak együtt ebben a fogásban. A vékonyra legyalult tököt és cukkinit finoman sózzuk, majd tegyük félre, végül a felgyűlt nedvességet nyomkodjuk ki belőle. Ha túl sós maradna, akkor mossuk át és alaposan csepegtessük le. A tököt szedjük tányérra és kaporral elkevert friss görög joghurttal, tejföllel vagy sima natúr joghurttal locsoljuk meg. Nyári melegben tökéletes ebéd, amely mellé jól illik egy szeletnyi roston sült csirkemellfilé vagy egy szeletnyi párolt hal.

Rántott tök

A zsenge tökszeleteket palacsintatésztába forgatva bő, forró zsiradékba sütve szintén kínálhatjuk. A frissen kisütött tök mellé egy kevés, fokhagymával, kaporral ízesített tejföl illik.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!