Receptfeltöltés
Gasztronómia a Clarkon: kávéháztól Beefbarig
2018.07.23.
Gasztronómia a Clarkon: kávéháztól Beefbarig
Szerző: Wessely Márta

Közel nyolcvan év után beépült a Clark Ádám tér híres foghíj telke, amelynek hasznosítására ezen időszak alatt számtalan ötlet született, megannyi pályázaton sok tervet bíráltak el, de valahogy soha nem akart elérkezni az a pillanat, amikor a tűzfalak közt létező, szinte kézzel fogható hiány helyét valamilyen, valódi funkcióval rendelkező, a térbe illeszkedő épület veszi át.

A foghíjtelket helyén álló, az 1945-ös bombázásokban nagymértékben megrongálódott, majd 1949-ben javarészt elbontott palota nem csak egy épület volt a sok közül, az épületet ugyanis a városépítészet kiemelkedő alakja, Ybl Miklós által tervezte és a Budai Takarékpénztárnak adott otthont.

Az épületet a XIX. század utolsó harmadában - az 1849-ben átadott Lánchíd és az 1857-ben szintén átadásra került Alagút után - építették és földszinti termeiben nem csak impozáns bankfiók, hanem kávéház is helyt kapott. A Pilvax akkori tulaja, Schőja Ignác vezette kávéház már 1864-ben megnyitott, és a kor ismert alakjai előszeretettel tértek be egy feketére. Ez a későbbiekben sem változott, bár Schőja halála után többször is gazdát cserélt a kávéház, a budai, budapesti művészek számára mindig törzshely maradt, olyannyira, hogy a nyugatosok is heti rendszerességgel találkoztak itt.

budai-takarekpenztar-fovarosi-szabo-ervin-konyvtar-budapest-gyujtemeny.jpg

Ennek a második világháború vetett véget, amelyben az épület megsérült és nem megmentették, hanem lebontották. Ennek fő oka volt a megnövekedett autóforgalom és a tér tervezett rehabilitációja, amelynek a Várat övező számos épület vált áldozatává. A ma látható szellős látkép főleg annak köszönhető, hogy ezek helyére nem húztak fel más épületeket. Amíg ezeknél a házaknál a zöld terület növelése megoldotta a problémákat, a sarokház hiánya folyamatos fájó pontja maradt mind a városnak, mind a lakóinak.

A korábbi Ybl ház udvari szárnyának egy darabkája afféle mementóként megmaradt, ebbe üzemelt –egészen a kilencvenes évekig – a Lánchíd presszó, majd ezt az épületrészt is bontásra ítélték.

Az évtizedek során egyre-másra születő terveket, elképzeléseket végül tett követte, Antony Gall ausztrál származású, Magyarországon élő tervező elképzelései alapján végre megépült, és az idei év tavaszán megnyílt a Clark Hotel, és benne a Beefbar.

A Beefbar egy olyan nemzetközileg ismert, elismert márka, amelyet 2005-ben Monte Carlóban hívtak életre. A Beefbar koncepció lényege: a minőségi hús élvezete, amely lehet nyers, főtt, sült vagy érlelt. A koncepció rugalmas, bár a lánc adta keretek, sztenderdek megvannak, a Beefbar rendszere figyelembe veszi az adott ország sajátosságait, amelyek alapanyagok vagy fogások formájában teret nyernek az étlapon.

A Ricardo Giraudi által létrehozott – eredetileg a család égisze alatt forgalmazott húsok bemutatására született – Beefbar már az első, monacói étterem megnyitása után bebizonyította, hogy alkalmas a továbbgondolásra. Így született a szállodai környezetben könnyen integrálható koncepció, amely jól illik az újonnan megnyílt Hotel Clarkhoz: a szálloda földszintjén már ott várják a fantasztikus húsok a Beefbar vendégeit. Az étterem ugyanis nem csak a szállodába érkező vendégekre koncentrál. Ebédmenüjével, süteményeivel és minőségi italválasztékával a Budapestre érkező turistákat, illetve az itt élőket is szeretné megszólítani. Az elvehetetlen panorámával, rendkívül izgalmas, otthonos, de elegánsan letisztult - Emil Humbert által tervezett - enteriőrrel rendelkező Beefbar-ba érdemes betérni egy jól variálható üzleti ebédre, esetleg egy sütemény vagy kávé erejéig megpihenni és élvezni a dunai panorámát.

beefberinteregy.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!