A legmegosztóbb zöldség címért szinte biztosan indulhatna, a brokkoli és a spenót mellett az egyik tipikus „szeretem vagy nem szeretem” zöld, ahol középút nem létezik. Holott a sóska nem csak finom, hanem gyorsan elkészíthető és még egészséges is.
Az egészséges sóska
Az egész Európában és Észak-Amerika egyes területein őshonos, sok helyütt ma is vadon megtermő sóska a hosszú tél után remek vitamin- és ásványi anyag forrás, azaz sokan már márciusban előszeretettel szedik, fogyasztják immunerősítés céljából. A sóska valóban értékes beltartalommal bír, gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, nagyobb mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. A vitaminok mellett kálium, kálcium, foszfor, nátrium, magnézium, foszfor és vas található benne, valamint - a savanyúságáért is felelőssé tehető – oxálsav, amely sajnos részben meggátolja a növényben lévő kálcium és vas felszívódását.
Mit készítsük a sóskából?
Az antioxidánsokban és flavonoidokban is gazdag zöldséget számos módon elkészíthetjük, de arra mindig ügyeljünk, hogy az oxálsav tartalma miatt főzéskor, tálaláskor kerüljük az öntött vas vagy alumínium edényeket (ugyanez igaz a sóskára és a rebarbarára is), mert ezeket a zöldségben lévő sav kikezdi, káros anyagokat old ki belőlük, a bennük tárolt étel ehetetlen lesz.
A sóskából a legtöbb háztartásban leves, főzelék vagy mártás lesz. A háziasszonyok a sóskás ételeknél cukorral vagy más természetes édesítőszerrel és tejtermékekkel próbálják elvenni, csökkenteni a zöldség eredendő savasságát. Leggyakrabban tejszínnel vagy tejföllel vagy más, semleges ízvilágú zöldséggel (karfiol, krumpli) dolgozzák össze a sóskát. A sóskához jól illenek a friss sajtok, mozzarellával, fetával vagy sima krémsajttal szintén kidolgozhatók a sóskás fogások.
A leveshez, mártáshoz, főzelékhez klasszikus feltét vagy betét a tojás, amely leggyakrabban tükörtojás formájában kerül az ételhez, de érdemes lágy tojással vagy posírozott azaz buggyantott tojással kínálni, de omlettel, rántottával szintén adható. A húsok közül a szárnyasok és a fehér húsok passzolnak a sóskához, de halfilé mellé is nyugodtan kínálhatunk egy kevés sóskamártást. A krumpli nagyon jól illik a sóskához, amit sokféle formában tányérra tehetünk. A krumpliból készülhet görhöny, lepcsánka, krumplikrokett vagy frissen sült krumplifánk.
Ha kellően zsenge a sóska, akkor nem is feltétlen kell megfőzni, hanem – a rukkolához hasonlóan – egyfajta fűszerként lehet kevert salátákhoz, tésztasalátákhoz adni.
A friss sóskát vékonyra metélve beletehetjük a krumplifánk, a tócsni tésztájába, süthetünk sóskás palacsintát, sóskás pogácsát, sóskás sós gofrit, sőt a panírozáshoz előkészített palacsintatésztába vagy sörtésztába szintén tehetünk egy kevés metélt sóskalevelet.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!