Receptfeltöltés
Halloween-i gasztroötletek
2017.10.29.
Halloween-i gasztroötletek
Szerző: Wessely Márta

Egyre több háztartásban jelenik meg az ősz - gyerekek által legjobban kedvelt - ünnepe, az angolszász Halloween. A töklámpással, riasztó kinézetű, de finom süteményekkel és sok-sok édességgel operáló Halloween-ben az a jó, hogy pont annyit és pont úgy kell belőle szemezgetnünk, ahogy nekünk jól esik.

Sütőtökös sütemények

Halloween estéjén a töklámpásból kikapart tökből könnyedén készíthetünk valami tökösen finomat. A megfőzött tökhúst sütőporos liszttel, tojással, cukorral és némi zsiradékkal elkeverve pikk-pakk összeállíthatunk egy tökös muffint vagy akár kuglófot, amit nem csak kedvünk szerint fűszerezhetünk, hanem az elkészült példányokat dekorálhatjuk is. A legegyszerűbb, ha pókháló motívumot készítünk rá a jól ismert cukormázzal, de különféle marcipándekorációkban is gondolkodhatunk.  A tök tartalmát pohárkrémekhez is felhasználhatjuk, a sajtkrémmel, cukorral kikevert sült sütőtökkrémet tört oreo-ra ültetve valóban mutatós és félelmetes desszertre teszünk szert.

Egyéb nyalánkságok

A tökös desszerteken kívül csinálhatunk éjfekete datolyás, aszalt gyümölcsös energiagolyókat, étcsokoládés trüffelt vagy akár cake pop-ot, amit bevonhatunk marcipánnal, fondanttal, olvasztott csokoládéval. Az esküvői szezon sztárját, a csokis krémmel töltött őszibarack sütit átöltöztethetjük sütőtöknek, kevés olvasztott csokoládéval szemet és szájat rajzolhatunk a frissen sütött habcsók szellemeinknek, a bolti puszedlik is hamar kaphatnak egy kis mosolyt vagy épp rémisztő vámpírfogakat.

Csokit vagy csalunk!

Az édességre vadászó gyerekeknek a bolti nyalánkságok helyett kínálhatunk boszorkányseprűt, ami nem más, mint egy villával mintázott linzerkorong,  amit sütés után kis olvasztott csokoládé segítségével egy szép szál ropival összeboronálunk. A csokoládémáz szépen összetartja a seprűt és színes cukorszórással, dekorcukorral díszíthető is.

Ferde vigyor a sós fogásainkon

Ahogy a töklámpásunk vigyorog, úgy mosolyoghat ránk a vacsora is. A zöldségekkel, különféle húsos ragukkal töltött, omlós tésztás vagy leveles tésztás pitét szintén könnyedén a Halloween-re hangolhatjuk. Az omlós tésztából pikk-pakk kivághatjuk a megfelelő mintát, kezdőknek ott a fültől fülig érő vigyor, a gyakorlottabbak fekete macskától a komplett csendéletig bármit elkészíthetnek. Nem is kell feltétlen kimetszeni, hanem habart tojással rögzítve is felkerülhet a tésztadekoráció a pitére.

A sós fogások közül a fasírozott szintén jó választás, az apróbb falatoknak hamar kerülhet majonéz szeme egy szeletnyi olajbogyó írisszel, valamint a főtt, töltött tojásainkra is tehetünk fekete olajbogyóból készített pókocskákat pillanatok alatt. Ha nem ódzkodunk a múmiáktól, akkor érdemes erre az estére felszerelkezni egy adag leveles tésztával és némi virslivel, majd úgy betekerni a tésztacsíkokba a virslit, hogy pont két szemnek szánt hely maradjon csak szabadon.

Gyümölcsszellemek

A gyümölcstálat is könnyen az este hangulatához igazíthatjuk, fél banánokból egész szellemhadsereget állíthatunk fel, szemük-szájuk kevés olvasztott csokoládéval könnyen megrajzolható, hámozott mandarinokból pedig számtalan apró sütőtököt varázsolhatunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!