Egyre több háztartásban jelenik meg az ősz - gyerekek által legjobban kedvelt - ünnepe, az angolszász Halloween. A töklámpással, riasztó kinézetű, de finom süteményekkel és sok-sok édességgel operáló Halloween-ben az a jó, hogy pont annyit és pont úgy kell belőle szemezgetnünk, ahogy nekünk jól esik.
Sütőtökös sütemények
Halloween estéjén a töklámpásból kikapart tökből könnyedén készíthetünk valami tökösen finomat. A megfőzött tökhúst sütőporos liszttel, tojással, cukorral és némi zsiradékkal elkeverve pikk-pakk összeállíthatunk egy tökös muffint vagy akár kuglófot, amit nem csak kedvünk szerint fűszerezhetünk, hanem az elkészült példányokat dekorálhatjuk is. A legegyszerűbb, ha pókháló motívumot készítünk rá a jól ismert cukormázzal, de különféle marcipándekorációkban is gondolkodhatunk. A tök tartalmát pohárkrémekhez is felhasználhatjuk, a sajtkrémmel, cukorral kikevert sült sütőtökkrémet tört oreo-ra ültetve valóban mutatós és félelmetes desszertre teszünk szert.
Egyéb nyalánkságok
A tökös desszerteken kívül csinálhatunk éjfekete datolyás, aszalt gyümölcsös energiagolyókat, étcsokoládés trüffelt vagy akár cake pop-ot, amit bevonhatunk marcipánnal, fondanttal, olvasztott csokoládéval. Az esküvői szezon sztárját, a csokis krémmel töltött őszibarack sütit átöltöztethetjük sütőtöknek, kevés olvasztott csokoládéval szemet és szájat rajzolhatunk a frissen sütött habcsók szellemeinknek, a bolti puszedlik is hamar kaphatnak egy kis mosolyt vagy épp rémisztő vámpírfogakat.
Csokit vagy csalunk!
Az édességre vadászó gyerekeknek a bolti nyalánkságok helyett kínálhatunk boszorkányseprűt, ami nem más, mint egy villával mintázott linzerkorong, amit sütés után kis olvasztott csokoládé segítségével egy szép szál ropival összeboronálunk. A csokoládémáz szépen összetartja a seprűt és színes cukorszórással, dekorcukorral díszíthető is.
Ferde vigyor a sós fogásainkon
Ahogy a töklámpásunk vigyorog, úgy mosolyoghat ránk a vacsora is. A zöldségekkel, különféle húsos ragukkal töltött, omlós tésztás vagy leveles tésztás pitét szintén könnyedén a Halloween-re hangolhatjuk. Az omlós tésztából pikk-pakk kivághatjuk a megfelelő mintát, kezdőknek ott a fültől fülig érő vigyor, a gyakorlottabbak fekete macskától a komplett csendéletig bármit elkészíthetnek. Nem is kell feltétlen kimetszeni, hanem habart tojással rögzítve is felkerülhet a tésztadekoráció a pitére.
A sós fogások közül a fasírozott szintén jó választás, az apróbb falatoknak hamar kerülhet majonéz szeme egy szeletnyi olajbogyó írisszel, valamint a főtt, töltött tojásainkra is tehetünk fekete olajbogyóból készített pókocskákat pillanatok alatt. Ha nem ódzkodunk a múmiáktól, akkor érdemes erre az estére felszerelkezni egy adag leveles tésztával és némi virslivel, majd úgy betekerni a tésztacsíkokba a virslit, hogy pont két szemnek szánt hely maradjon csak szabadon.
Gyümölcsszellemek
A gyümölcstálat is könnyen az este hangulatához igazíthatjuk, fél banánokból egész szellemhadsereget állíthatunk fel, szemük-szájuk kevés olvasztott csokoládéval könnyen megrajzolható, hámozott mandarinokból pedig számtalan apró sütőtököt varázsolhatunk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!