Receptfeltöltés
Hogyan lesz tökéletes a fánkom? - Kelt tésztás fánkok, fánksütési praktikák
2018.01.22.
Hogyan lesz tökéletes a fánkom? - Kelt tésztás fánkok, fánksütési praktikák
Szerző: Wessely Márta

A farsangi időszakban jobb, ha félretesszük a tortaformát és az őzgerincet, hiszen ilyenkor jön el a fánkok ideje. A téli időszak legkedveltebb kelt tésztás süteményéből számtalan változat létezik.

Klasszikus szalagos fánk

A háztartások nagy többségében a farsangi szezonban szalagos fánk sül, amelynél a legfőbb kritérium a megsült tészta szegélyén körbefutó világos vonal. Ez a világos csík jelzi, hogy a tészta hibátlan, a háziasszony pedig felkészült volt. A szalagos fánk tésztájára vonatkozóan sokféle variációt ismerünk, a szalagosság megteremtésére számtalan praktika ismert.

Aki kíváncsi ezekre a praktikákra az lapozza fel a napokban megjelenő Príma Konyha magazin februári számát, ahol külön cikkben foglalkozunk a kérdéssel.

Talkedli, a cseh fánk

A klasszikus fánktésztánál lágyabb, kelt tésztás cseh fánknak nagy hagyományai voltak/vannak Magyarországon, bár egyre kevesebb háztartásban található talkedlisütő.  A lágy kelt tésztát ugyanis nem bő zsiradékban kell készre sütni, hanem ebben a speciális kialakítású edényben kell elkészíteni. A talkedli fánkot házi lekvárral locsolva, forrón kínáljuk.

Loukoumades, a görög fánk             

A kelt tésztás fánkok általában zsemlényi méretekkel bírnak, de a görög loukoumades apró golyóbisai esetében sem lehet kétségünk, hogy igazi farsangi csemegével van dolgunk. A kelt tésztából, kanállal szaggatott aprócska fánkok valódi egyénisége a hozzá készített szirupban rejlik, amely a mi mézeskalácsunkra emlékeztető fűszerezéssel készül. Ebbe a szirupba érdemes beáztatni a kisült és papírtörlőn lecsepegtetett fánkokat, de az is jó megoldás, ha mézsűrűségűre beforraljuk a szirupot és a kisült fánkokat csak finoman meglocsoljuk vele.

Beignet, a francia fánk

A leglégiesebb kelt tésztás fánk címet egyértelműen a franciák párnaalakú fánkja nyeri. A könnyed, mutatós, porcukorpaplannal kínált ételnek párja nincs, aki nem szereti a nehéz tésztákat, de áldozna a farsang oltárán egy fánkevéssel, az feltétlen ezt a tésztát válassza. A rendkívül lágy tésztával óvatosan kell bánni, de meghálálja a törődést.

Hogyan lesz tökéletes a fánk?

Bármilyen kelt tésztás fánkot készítünk is, néhány szempont minden változatnál megegyezik.

  1. Lehetőleg szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk.
  2. Ha rugalmas tésztát szeretnénk, akkor a nedves hozzávalókba csempésszünk egy kevés tejfölt, illetve a liszthez adjunk egy kevés sikért. Fél kilónyi liszthez nagyjából 2 dkg (1 evőkanál) sikér bőven elegendő.
  3. A vajat vagy más zsiradékot a már összedolgozott tésztához adjuk hozzá.
  4. Ha könnyű, zsiradékot alig magába szívó tésztát szeretnénk, akkor a nedves hozzávalók között szerepeljen egy kevés alkohol is. Az alkohol nem helyettesíthető aromával, hiszen nem az ízére, hanem a hatékonyságára van szükségünk. Az alkoholtartalom miatt aggódni sem kell, hő hatására elillan.
  5. A fánk készítése során egyenletes hőmérsékletet biztosítsunk a tésztának, ne tegyük ki huzatnak.
  6. A formázás után hagyjuk kelni a fánkokat, lehetőleg letakarva.
  7. Forró, de ne túl forró zsiradékban süssük ki a tésztát, hogy belül is tökéletesen megsüljön.
Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!