Receptfeltöltés
Kedvenc húsvéti süteményeink
Kedvenc húsvéti süteményeink
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi ünnepkörnek megvannak a maga süteményei, amelyeket legtöbb esetben a családi hagyomány alakít. A bevált sütemények mellett, azonban érdemes újakat is beilleszteni az ünnepbe, vagy csak csavarni egyet, kettőt a régieken, hogy új fényben tündököljenek.

Zserbó, a családi sütemény

A nagyobb családi ünnepek sztárja a húsvéti asztalon is gyakran tiszteletét teszi. A diós, baracklekváros, csokoládéval gondosan meglocsolt tésztalapok varázslata ugyanis ilyenkor is jól jön, de ha van kedvünk, akkor az anyaghányadok ismeretében nyugodtan variálhatunk a tésztán, készíthetünk izgalmas, kicsit tavaszi beütéssel bíró zserbót, ahol a diót a halványzöld pisztácia váltja fel és a sűrű csokoládémassza helyett, világos fehér csokoládé koronázza az elkészült remekművet.

Beigli, az ünnepi sütemény

A tavaszi ünnepkörben visszaköszön egy másik karácsony kedvenc, a beigli. Amíg karácsonykor ragaszkodunk a diós-mákos töltelékű tésztához, addig húsvétkor sokkal lazábban kezelhetjük a töltelék kérdését. Jöhetnek a szilvás, marcipános, gesztenyés, fügés és aszalt sárgabarackos beiglik, készülhetnek a locsolókra szabott, apróbb pozsonyi kiflik.

Kuglóf, a teadélutánok sztárja

A morzsálós, édes kuglóf nem csak a teadélutánok ideális főszereplője, hanem a húsvéti desszertasztaloké is. A sütőporral készített, kevert tésztás kuglófokat számtalan variációban elkészíthetjük, a hagyományos, citrusok héjával, rumban áztatott mazsolával gazdagított tészta mellett készülhet kakaós, márványos, puncsos tészta, amit a sütést követően csokoládémázzal, cukormázzal, karamellöntettel leöntve tálalhatunk. A kuglófhoz használt kevert tésztát nyugodtan süthetjük muffin formában, így könnyebb porciózni és az egyedi díszítésnek is nagyobb tere marad.

Répatorta, a nyulak kedvence

A kevert torták közül egy biztosan terítékre kerül ebben a szezonban és ez a répatorta. A nyúltól a répáig ugyanis egyenes út vezet és ez a háborús sütemény ma már egyértelműen ennek az évszaknak a kedvelt desszertje. A répatortából könnyű a lehető legegészségesebb desszertet kihozni, de ugyanilyen egyszerű a végletekig turbózni. A répatorta készülhet kuglóf formában, sülhet klasszikus tortaformában, adagolhatjuk muffinnak, lehet előle sajtkrém-bóbitás cupcake, és ha a család gyerekeinek szeretnénk kedvezni, akkor egy citromos cukormázba forgatott falatnyi tésztanyalóka, azaz cakepop is válhat ebből a süteményből. A répatortában jó helyen vannak az olajos magvak, a különféle szárított gyümölcsök, jól áll neki a vaníliával, citrom héjával, levével ízesített sajtkrém töltelék, de a különféle cukormázakkal szintén kedvünk szerint dekorálhatjuk.

Citromtorta, a napfény íze

A citromtorta fanyarsága ellenére, ebben a süteményben ott bujkál a napfény, épp ezért a tavaszi-nyári kínálat elengedhetetlen része. Az omlós tésztakosárba sütött, tojássárgájától, tejszíntől és sok-sok citromlétől rezgős, gazdag krémmel töltött tészta elkészítése ugyan igényel némi konyhai rutint, de az érte kapott dicséretek és a hihetetlenül finom, izgalmas torta megéri az extra munkát.

Túrótorta, a könnyű

A túró elengedhetetlen alapanyaga a húsvétnak, amely valamilyen formában biztosan elénk kerül. Lehet belőle körözött, lehet sárga túró, de az sem baj, ha ezek mellett még egy finom sült vagy épp hűtött túrótortával is készülünk magunknak és a vendégeinknek.

turos-retes.jpg

Hot cross buns, az angolok édes zsemléje

Az egyszerűbb, akár kalács helyett is kínálható édes, mazsolás zsömle az utóbbi években óvakodott be a magyar háztartásokba és talált lelkes fogadtatásra. A briós és a zsemle között lavírozó, enyhén édes tésztába nem csak mazsolát süthetünk, hanem bármilyen más aszalvánnyal is készíthetjük. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a zsemlénknek szép aranyló színe legyen, akkor a tésztához használt tejbe áztassunk egy kevés sárfányos szeklicét. A zsemle jó passzol a húsvéti fogásokhoz, de reggelire, uzsonnára egy kis eperlekvárral, meggydzsemmel vagy szilvalekvárral is kínálható.

Babka, az új kedvenc

A kalácsot nem kiváltó, de azt kiegészítő kelt tészták körébe tartozik még a babka, amivel bárkit le lehet venni a lábáról. A csokoládéval megpakolt, fahéjjal fűszerezett csavart, töltelékben bővelkedő kalács az utóbbi években került a reflektorfénybe és most aratja is sorra a babérokat, ami nem csoda, hiszen mutatós és finom sütemény, amely bármilyen ünnepi asztalra felkerülhet.

babka-mak-kalacs.jpg

Püspökkenyér, a vendégváró

A kalácsnál keletkező extra tojásfehérjéknek tökéletes helye van a csokoládécseppekben gazdag, aszalt gyümölcsökkel, marcipándarabokkal és olajos magvakkal tarkított gyümölcskenyérben, ami nem csak ezért igazi adu ász, hanem azért is, mert már napokkal korábban elkészíthető. A hirtelen vendégjárás esetén jól alkalmazható süteményt pedig magukkal is vihetünk a tavaszi kirándulásaink, sétáink alkalmával. A püspökkenyeret persze számtalan módon variálhatjuk, de a legjobb, ha minden földi jót belecsempészünk és egy gazdag – akár fekete teával készített – sziruppal locsolgatjuk a kisült süteményünket. Finom és laktató csemege válik belőle.

banan-kenyer-sutemeny-kevert.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!