Receptfeltöltés
Könnyed ázsiai tészták
2019.04.07.
Könnyed ázsiai tészták
Szerző: Wessely Márta

Az utóbbi években egyre nagyobb piaca van nálunk is a gluténmentes ételeknek, tésztáknak. Az ázsiai konyha ismert és kedvelt tésztái közül több is tökéletesen alkalmas alternatívát kínál, amelyeket nem csak a gluténérzékenyeknek, hanem az ázsiai konyha elkötelezett híveinek is érdemes kipróbálnia. 

Az ázsiai konyha fogásaihoz gyakorta használt rizstészta, üvegtészta, szobatészta beszerzése ma már semmilyen akadályba nem ütközik, hiszen nem csak az ázsiai konyhára szakosodott diszkontokban, hanem szinte az összes kisebb-nagyobb élelmiszerboltban megtalálhatók, illetve online áruházakból házhoz rendelhetők. 

Üvegtészta

A mungóbabból származó keményítőből és vízből készített tészta nem csak a gluténérzékenyeknek, hanem a vegánoknak is ideális megoldást kíván, mivel nem tartalmaz tojást, valamint cukorbetegek és fogyókúrázók, böjtölők számára ugyancsak jó választás, alacsony szénhidráttartalma miatt. 

A tésztát leggyakrabban egészen vékonyra sodorják, leginkább a mi cérnametéltünkre emlékeztető vékonyságú változatban kapható, de van széles metélt vagy lasagne lap méretű változata is. 

Az üvegtészta felhasználási területe nagyon széles, a különféle ázsiai egytálételek gazdagítása mellett levesekben, salátákban szintén ott a helyük. A rövid forrázást igénylő tésztát valóban nem szabad soká főzni, áztatni, mert elveszíti rugalmasságát és már nem fog tudni az étel szaftjából egy keveset magába szívni. Az üvegtészta szinte egész Ázsia területén ismert, a vietnámi konyha mellett előszeretettel használják a kínaiak, a koreaiak, a japánok és a thai konyhának is megkerülhetetlen eleme. 

Rizstészta

A rizstészta szintén rendelkezik az üvegtészta szinte minden előnyével, ugyanúgy tudják fogyasztani a gluténre érzékenyek, a cukorbetegek, a diétázók, a vegánok és a vegetáriánusok, hiszen a fő alkotóeleme a rizs és nem tartalmaz, semmilyen kalászosból származó lisztet, sem pedig tojást. Ahogy az üvegtészta fix alapanyaga az ázsiai konyhának, úgy rizstészta nélkül szintén elképzelhetetlen ennek a kontinensnek a gasztronómiája.

A rizstésztából számtalan formát készítenek, ahogy az üvegtésztánál, itt is a vékony cérnametélt az egyik legkedveltebb, de spagettire, széles metéltre formázott rizstésztát, tölteni való lapokat, köröket, tésztaháromszögeket is készítenek, az adott fogásnak megfelelően. 

Az üvegtésztához hasonlóan a rizstésztát sem kell effektív főzni, csupán lobogó vízzel leforrázni és a forró vízben hagyni addig ázni, amíg konyhakész nem lesz, ekkor már csak le kell szűrni és beleforgatni, hozzáadni az adott fogáshoz. 

Szoba tészta 

A japán gasztronómiában kedvelt, hajdinából készített tészta a glutékérzékenyek számára szintén fogyasztható alapanyag. Az álgabonából készített tészta nagyon gazdag beltartalmi értékkel bír, számos vitamin és ásványi anyag megtalálható a hajdinában. 

Ha nem a hagyományos japán konyha hideg és meleg szobafogásait követjük, a tésztát akkor is kitűnően be tudjuk illeszteni a hétköznapjainkba. A szoba tészta ideális salátákhoz, levesekbe, illetve körteként ugyancsak kínálható. A tésztát hagyományosan sótlan vízben kell főzni néhány percet, majd hideg vízben azonnal leöblíteni, hogy ne ragadjon össze.

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!