Receptfeltöltés
Radler, a nyár söre
2019.06.17.
Radler, a nyár söre
Szerző: Wessely Márta

Az elmúlt években igazi slágertermékké nőtte ki magát a radler. Szinte az összes magyar gyártó nyári kínálatában megtalálni a citromlével ízesített sört, sőt újabb és újabb ízkombinációkkal készülnek a meleg nyári napokra.

Kugler, akinél a radler született 

A radler közel száz éve született, mint annyi más jó dolog a gasztronómiában: a kényszer hatására. A sört ugyanis nem szánt szándékkal keverte el a bajor Franz Xaver Kugler, hanem egyszerűen azért, mert a biciklis túraútvonalon fekvő kocsmájában vészesen apadni kezdett a sörmuníció, és Kugler fejszámolásába csak akkor nem csúszott hiba, ha a limonádéval felhígított nedűvel számolt. 

A München határában fekvő Deisenhofent ugyanis jó időben elárasztották a német turisták. A pont nagyobb sétányira vagy épp biciklis távra lévő hely hamar népszerűvé vált, Kugler kocsmájával együtt. Épp ezért a kocsmáros jó hideg sörrel várta a vendégeit, egészen addig, amíg – a leírásokból ki nem derülő okokból kifolyólag – megcsappant a sörkészlet, és Kugler szorult helyzetében rájött arra, hogy a limonádéval kevert sör finom, kellemesen frissítő, alacsony alkoholtartalmával is vonzó ital. Keveréke hamar nagy népszerűségre tett szert, és mivel a helyi biciklistákra lett optimalizálva, így Radlermassnak, azaz biciklis sörnek keresztelték el, amelyből viszonylag rövid idő alatt elkopott a mass, megmaradt a Radler, amely ma is ennek az italnak a neve. 

Ízek kavalkádja 

Kezdetben szinte minden sörfőzde - az eredeti, Kugler féle ötletnél maradva - citromos változatot készített ebből az italból, majd jöttek a citrusos kísérletek, megszülettek a narancsos, lime-os, grépfrútos változatok, és az ezekből álló különféle keverékek. Manapság már pomeloval ízesített radlert is kapni. Aztán – talán a belga sörök sikerén felbuzdulva – megjelentek a piros gyümölcsös sörök, amelyek között kedvelt a meggyes, a málnás, az epres, illetve a vegyes erdei gyümölcsös is. 

Alkoholos, alkoholmentes 

A Radler – a hígításnak köszönhetően – viszonylag alacsony alkoholtartalommal bír, egy átlag italban 2-3 % található, de számos változata teljesen alkoholmentes. Mostanában főleg ez a vonal népszerű, a radler sok esetben szinte egyet jelent lassan a mentes sörökkel. 

Radler otthon?

Pont úgy, mint Kugler, mi magunk is elkészíthetjük a saját radlerünket. Házi limonádéval lazíthatjuk a sört, vagy akár bolti, ízesített üdítőkkel is megadhatjuk a végső karakterét. Természetesen friss gyümölccsel és likőrökkel is továbbgondolhatjuk az italunkat, igaz ezek már inkább sörkoktélok lesznek, mint klasszikus értelembe vett radler.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!